Huurprijzen rijzen de pan uit, maar in het Noorden valt het mee

In de vrije sector zijn de prijzen het afgelopen jaar met 6,2 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste verhuurplatform van ons land. In het Noorden is van die stijging weinig terug te zien: in Groningen en Drenthe daalden de huurprijzen zelfs licht.

De huurprijzen in Groningen en Drenthe daalden met respectievelijk 2,75 en 0,84 procent ten opzichte van vorig jaar. In Groningen betalen huurders gemiddeld 848 euro voor een appartement van 80 vierkante meter. In Drenthe ligt die prijs nog lager: 658 euro.

Deze dalingen staan in schril contrast met het landelijke stijgingspercentage van 6,2 procent. Dat wordt overigens behoorlijk vertekend door de huurprijzen in de Randstad. In deze regio zijn huren van 1200 euro per maand geen uitzondering meer. Zonder Utrecht en Noord- en Zuid-Holland zou de gemiddelde huurprijs per vierkante meter niet op 13,55 euro maar op 9,33 euro liggen.

Vooral mensen met een flexibel of tijdelijk contract  zzp'ers mensen zijn de dupe van de hoge huurprijzen in de vrije sector, waar 'slechts' 326.000 woningen beschikbaar zijn. Juist door die schaarste maken de huurprijzen landelijk gezien een flinke spurt, zo constateert Pararius. Veel woningzoekenden komen daardoor in moeilijkheden.

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft verwacht dat die spurt aanhoudt. ,,Een groeiende groep, vooral alleenstaanden en gescheiden mensen, komt klem te zitten. Een deel van hen verdient genoeg om een huis te kopen, maar ze krijgen geen hypotheek omdat ze niet in het standaardplaatje passen. En dat terwijl ze met een woning in de vrije sector maandelijks veel duurder uit zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.