Met vermoedelijk een tractor is de ijsbaan van Dalen dusdanig vernield dat schaatsen onmogelijk is. Het ijs is kapotgereden na onenigheid in het dorp over openstelling.

Met bijna tranen in de ogen nemen vrijwilligers woensdag de schade in ogenschouw. Of de vernielzucht moedwillig heeft plaatsgevonden, is niet geheel zeker. Maar de vermoedens zijn overduidelijk, want in het dorp is tweespalt ontstaan of de baan überhaupt open kan vanwege corona.

Drup aan de neus

Maandagavond trad het complete bestuur van IJsvereniging Dalen af, omdat het geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de schaatsers. ,,We durven het niet aan’’, zegt oud-voorzitter Henk Hamering. ,,De baan is aan alle kanten open, dus iedereen kan er zo maar op. Als je de coronaregels naleest, dan moet iedereen met ook maar een drup aan de neus van de baan verwijderd worden. Nou, na 10 minuten schaatsen in de kou heeft iederéén dat. Wij willen daar niet op acteren. Daarom kunnen we niet de veiligheid garanderen.’’

Hamering weet zich gesterkt door ijsverenigingen elders, die hun banen vanwege de coronaregels ook niet openstellen.

Een deel van het dorp ziet het anders. Een paar uur na het opstappen van het oude bestuur namen Erik Ruinemans en Harry Renting het heft in handen. ,,Het kan toch niet waar zijn dat we in deze veelbelovende vorstperiode niet zouden kunnen schaatsen op de baan, was het eerste dat we dachten. Ook al is het enkel maar voor de kinderen. Daarom hebben we een nieuw bestuur gevormd, zodat er toch geschaatst kan worden in Dalen.’’

Geen haat en nijd

Hamering en Ruinemans benadrukken dat de machtswisseling in goede harmonie is verlopen. Er is volstrekt geen haat en nijd, zeggen beiden. Ondanks het meningsverschil respecteren ze elkaars besluit.

Na het opstappen van het oude bestuur is alsnog water ingelaten om een ijsbaan te realiseren. ,,Tot dinsdagavond was er niets aan de hand. Maar vermoedelijk ergens rond halfzeven is er iemand met een trekker de baan opgereden. We konden onze ogen niet geloven toen we ‘s avonds de ravage zagen.’’

Hoewel zowat het hele dorp opzet vermoedt, is dat nog niet met zekerheid te zeggen. Ruinemans sprak woensdagmiddag even met de man die verantwoordelijk wordt geacht voor het kapotrijden van de baan. ,,Hij zegt dat hij met de trekker de sneeuw eraf wilde vegen.’’

‘Wat een idioot’

De vraag waarom iemand dat in het donker doet en blijft doorrijden terwijl de trekker door het ijs is gezakt, blijft vooralsnog onbeantwoord. ,,Wat een idioot’’, zeggen vrijwilligers die de schade proberen te herstellen.

Volgens plaatselijke ijsmeesters moet er minstens een laag van tien, vijftien centimeter nieuw water op de baan gespoten worden, om zo alle hobbels, scheuren en ribbels weg te krijgen. Het nieuwe bestuur wilde daarvoor de brandweer vragen, maar die zou vanwege de beperkte capaciteit in blusauto’s heen en weer moeten blijven rijden. Wellicht bieden de eigen waterpomp en die van de voetbalvereniging ernaast uitkomst.

,,We hopen vrijdag de baan te kunnen openen’’, zegt Ruinemans. ,,Maar dan moet het wel flink doorvriezen.’’

‘We gaan de hele baan afzetten met hekken’

Waarom denkt het nieuwe bestuur dat schaatsen wel kan, ondanks de coronamaatregelen? ,,We gaan de hele baan afzetten met hekken. Er komt maar één ingang, zodat we controle hebben op wie er binnenkomt. We nemen alle coronavoorschriften in acht. Ook blijft de kantine dicht’’, zegt Ruinemans.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe