IJsberen ‘verstoppen’ zich voor publiek

De ijsberen van Wildlands Adventure Zoo Emmen laten zich de laatste tijd weinig zien aan het publiek. De dieren verschansen zich liever in hun binnenverblijf.

Ze behoren tot de iconen van Wildlands: de drie ijsberen in Nortica. Toch komt het de laatste tijd geregeld voor dat bezoekers door dit koudegebied lopen zonder een beer te zien. De dieren zijn er wel, maar zoeken liever de luwte van hun nachtverblijf op dan dat ze buiten spelen en zwemmen, voor het oog van de bezoekers.

Veranderd regime

Volgens dierentuinwoordvoerder Wijbren Landman heeft het gedrag van de ijsberen te maken met het feit dat het nachtverblijf sinds kort dag en nacht open is. ,,Uit oogpunt van dierenwelzijn hebben we het regime veranderd. Voorheen was het zo dat de beren ’s nachts in het nachtverblijf waren en overdag buiten. Het nachtverblijf was dan dicht. Maar het is voor beren veel beter om de keuze te hebben. Je moet ze niet te veel beperken, anders gaan ze stereotiep gedrag vertonen. Het werkwoord ‘ijsberen’ is er niet voor niets.’’

De beren hebben nu het hele terrein tot hun beschikking en kunnen zowel overdag als ’s nachts kiezen of ze in het buiten- of in het binnenverblijf zijn. Vooral ’s middags valt die keuze vaak op het nachtverblijf, waar bezoekers ze niet kunnen zien. Landman zegt niet te weten waarom de ijsberen hiervoor kiezen.

Aanpassingen

In een poging de beren toch naar buiten te krijgen, worden ze nu extra gevoerd ’s middags. Mochten de beren zich toch nog te veel binnen verschuilen, dan wordt het buitenverblijf mogelijk aangepast. Volgens Landman zouden er beschutte plekken kunnen worden gemaakt waar de beren hun toevlucht tot kunnen nemen terwijl ze toch te zien zijn. ,,Maar we wachten eerst even af of het veranderen van het voeren iets doet. Dat lijkt namelijk al wat verbetering te geven.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.