IVN kinderdirecteuren Joya (9) en Erwin (10) moeten jeugd en natuur dichter bij elkaar brengen

Joya Stevens (9 jaar) uit Beilen. Foto: IVN Noord

Joya Stevens (9 jaar) uit Beilen en Erwin Bakker (10 jaar) uit Nijeveen zijn de eerste kinderdirecteuren van IVN Noord.

Met de twee basisschoolleerlingen wil de natuurorganisatie natuur dichter bij kinderen brengen.

‘Kloof tussen kinderen en natuur is nog nooit zo groot geweest’

Volgens IVN Noord-directeur Mark Tuit is de kloof tussen kinderen en natuur is nog nooit zo groot geweest. IVN wil hier verandering in brengen en in het noorden doet zij dat bijvoorbeeld via het scholennetwerk in Drenthe. ,,Om erachter te komen wat zij willen, gaan we nu voor het eerst werken met twee kinderdirecteuren die we voor een jaar aanstellen. Zij mogen ons gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat we doen.”

‘Meer groene schoolpleinen’

Erwin Bakker woont op een boerderij en heeft een eigen moestuin. „Ik woon in Nijeveen op de boerderij en ik wilde graag kinderdirecteur worden om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Vaak wonen zij in het dorp of in de stad. Ik zou het mooi vinden als er meer groene schoolpleinen komen, meer moestuintjes en meer lessen in de natuur met de klas.”

Voor Joya zijn dieren, de natuur en het milieu heel belangrijk. ,,Nu kan ik meehelpen om andere kinderen te laten zien hoe interessant de natuur is en hoe leuk het is om veel buiten te zijn.”

‘Eetbaar plein bij elke school’

Ze had zelfs tijdens haar sollicitatiegesprek een boek vol ideeën meegebracht. „Ik wil graag dat scholen zelf energie opwekken, meer aandacht besteden aan het scheiden van afval en dat we leren hoe we allemaal duurzamer kunnen leven. Ook extra lessen over dieren lijken me fijn. Bijvoorbeeld over vlinders, bijen en vogels en hoe we zelf schoolpleinen groener kunnen maken voor deze dieren. Een eetbaar plein bij elke school lijkt me ook super leuk.”

menu