Iedereen een hapje plaagrups: steeds meer vogels op de proeflocatie in Wapserveen

'Bestrijding eikenprocessierups is succes' ANP

De proef van Boermarke Wapserveen met het biologisch bestrijden van de eikenprocessierups is een succes. Uit de resultaten blijkt dat op de testlocatie, ondanks de enorme toename van het aantal plaagrupsen, veel minder nesten zijn.

,,In alle eerlijkheid, door die enorme hoeveelheid rupsen dacht ik: dit wordt niks dit jaar”, zegt Silvia Hellingman. De inwoonster van Wapserveen is verbonden aan het Kenniscentrum Eikenprocessierups en een van de initiatiefnemers van het project dat wordt gefinancierd door de Boermarke.

Maar nu de zomer achter de rug is, blijken de resultaten hoopgevend. Op de proeflocatie, waar hard is gewerkt aan het versterken van de biodiversiteit om het aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te vergroten, is 80 procent minder nesten gevonden dan op de controlelocatie. Van die nesten is bovendien 90 procent aangevreten door natuurlijke vijanden van de rups.

Meer natuurlijke vijanden

Het aantal vogels en insecten dat wel een hapje van de plaagrups lust, neemt ook toe. Behalve mezen ontdekte Hellingman onder andere kauwen, spreeuwen, boomklevers en ringmussen op de proeflocatie. ,,Vinken heb ik ook bezig gezien, maar die heb ik niet op heterdaad kunnen betrappen”, zegt ze lachend. ,,Mijn visie is dat vogels zich aanpassen aan de voedselbeschikbaarheid.”

Ook de kleine poppenrover, een kever, is veel gezien. Volgens Hellingman bewijzen de resultaten van dit jaar dat de aanpak werkt. ,,Maar het lukt alleen als inwoners, boeren en de gemeente samenwerken”, stelt ze. De definitieve resultaten van de proef worden eind september gepresenteerd.

Andere experimenten

Op verschillende andere plekken in de provincie Drenthe, waaronder in de Broekstreek, vinden soortgelijke experimenten plaats. In de dorpen Mantinge, Balinge, Garminge en Witteveen heeft de Agrarische Natuurvereniging Broekstreek afgelopen februari tweehonderd nestkasten opgehangen en zijn bloemenmengsels uitgedeeld. ,,De eerste bevindingen zijn dat van de tweehonderd nestkasten 180 bezet zijn”, zegt Willem de Weerd.

,,Je zou er wat van moeten merken”, vervolgt hij, ,,maar het daadwerkelijke effect op de eikenprocessierups is moeilijk te meten.” De Weerd hoopt komende zomer meer duidelijkheid te hebben. Of de driejaarlijkse proef in Wapserveen volgend jaar verder gaat, is nog niet bekend. De financiering is nog niet rond. In het najaar volgt daarover meer duidelijkheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe