Iedereen in Wateren kon tijdens de heidebrand terecht bij Nelleke Zwiers

Even na negenen. Vanaf het parkeerterrein van de Alberthoeve in Wateren rijdt een stroom auto’s van de parkeerplaats af. Nelleke Zwiers en haar man Appie vingen hier de hele dag campinggasten op, die weg moesten door de grote brand.

,,Het was gigantisch, ik weet niet hoe ik het gedaan heb”, verzucht Nelleke. ,,Ik ben zo moe.”

Om kwart voor twee meldden zich de eerste gasten van de nabijgelegen camping De Blauwe Lantaarn. ,,Toen ben ik koffie gaan zetten. Mettertijd werd het voller en voller.”

Hulp van buren en kennissen

Al snel kwamen buren en kennissen helpen. Samen puffen ze nu uit met een hapje en een wijntje. Nelleke heeft nog niet eens gegeten.

,,We wisten niet waar we aan toe waren. Ik heb de Coop gebeld voor broodjes en tegen vijven maar weer koffie gezet.”

De onverwachte gasten zijn ze dankbaar. ,,Bijna iedereen heeft ons bedankt”, zegt één van de mannen die kwam helpen. ,,De verzorging was fantastisch”, beaamt de familie Haven uit Wolvega, gasten op De Blauwe Lantaarn.

Angst en spanning

,,Op een gegeven moment werd ik angstig”, vertelt Nelleke. ,,Toen het bungalowpark ook ontruimd werd. Dat is wel erg dichtbij.”

De spanning werd ook twee gasten teveel: iemand moest naar de dokter, een andere gast werd nagekeken door ambulancebroeders.

Lang bleven ze in het ongewisse. ,,De info was niet best. Iedereen vloog heen en weer. Maar ja, hoe moeten ze onderling ook communiceren? Dat lukt haast niet”, zegt ze, doelend op de slechte ontvangst in de regio. Om half 7 kwam de burgemeester. ,,Toen wisten we iets meer, maar dat de gasten terug mochten lazen ze op een website.”

75 hectare afgebrand bij grote heidebrand in Wateren
Lees verder

Natuur

Alles is weer bijna bij het oude. Behalve de papegaai, die stil in zijn kooitje zit. ,,Van de eigenaresse van de camping, die komt hem nog wel halen”, zegt ze.

En natuurlijk de natuur. ,,Het is zonde voor de natuur, en alles wat erin leeft. We zagen aan de overkant altijd hertjes. Gisteren zeiden we nog tegen elkaar: we zijn er goed afgekomen met de branden. En dan dit.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.