Iedereen in het Noorden mag meepraten over vliegveld Eelde

Iedereen in Noord-Nederland mag meepraten over de toekomst van Groningen Airport Eelde. Via een speciale website kunnen Noorderlingen hun mening geven over de plannen van de aandeelhouders.

Op basis van de onderzoeken die de aandeelhouders hebben laten doen, de reacties die binnenkomen via de website en de opiniërende discussies in de raden en Staten doen Provinciale Staten van Groningen en Drenthe en de gemeenteraden van Assen, Groningen en Tynaarlo eind dit jaar uitspraak over de toekomst van de luchthaven.

Opties

De aandeelhouders leggen drie opties voor. De eerste is stoppen met commerciële vluchten en doorgaan als recreatief vliegveld. Kosten: een eenmalige investering van 9,6 miljoen euro en maatschappelijke kosten die geschat worden op 89 miljoen euro. Hierbij gaat het vooral om het verlies aan werkgelegenheid en extra reistijdverliezen. Het vestigingsklimaat in het Noorden gaat er op achteruit.

Het tweede scenario is min of meer doorgaan op dezelfde weg, wat vraagt om een eenmalige investering van 1,5 miljoen euro en een exploitatiebijdrage (in tien jaar tijd) van ruim 27 miljoen euro en doorgaan als vliegveld voor vakantievluchten. Deze optie brengt ook maatschappelijke kosten met zich mee, want ook hierbij is uiteindelijk sprake van verlies van werkgelegenheid en van toename van reistijdverlies van passagiers.

Het laatste scenario heet Toegangspoort naar het Noorden en vraagt een totale investering van 46 miljoen euro. In dit scenario is volgens de onderzoeken geen sprake van maatschappelijke kosten, maar van maatschappelijke opbrengsten. Namelijk 30 tot 54 miljoen euro. Deze variant zou 75 tot 136 banen opleveren en betekent een afname van het reistijdverlies van passagiers. Volgens de onderzoeken neemt het vestigingsklimaat in het Noorden toe.

Informatieavond

Noorderlingen kunnen tot en met zondag 6 november hun mening geven. Op 24 oktober is er voor belangstellenden nog een informatieavond in Groningen in Martiniplaza waarop de aandeelhouders hun plannen verder toelichten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.