Annemarije Mellema: 'De tuin is om van te genieten: hoe meer je plukt, hoe meer je ervoor terugkrijgt.'

Tuinieren populair in coronatijd: 'Iedereen kan in deze tijd wel wat vrolijkheid in huis gebruiken'

Annemarije Mellema: 'De tuin is om van te genieten: hoe meer je plukt, hoe meer je ervoor terugkrijgt.' Foto: Gerrit Boer

Tuinieren is sinds het uitbreken van de coronacrisis ongekend populair. Annemarije Mellema uit Hoogeveen laat zien dat iedereen zelf bloemen kan kweken om tuin en huis een stuk gezelliger te maken.

Maar weinig mensen hebben zo’n idyllische, grote en weelderige tuin als Annemarije Mellema, aan de rand van Fluitenberg. „Nou ja”, lacht ze terwijl ze er doorheen loopt en de verschillende perken laat zien, „Het is eigenlijk de tuin van mijn moeder. Ik woon zelf een eindje verderop in Hoogeveen, maar hier heb ik een prachtige plek waar ik bloemen kan kweken.”

Bloemenmeisje

Mellema studeerde in Groningen en ging daarna aan de slag als manager, op een kantoor. Maar ze miste iets, wilde naar buiten en meer creatief bezig zijn.

„Ik ben altijd al een bloemenmeisje geweest. Op een gegeven moment dacht ik: waarom zou ik geen opleiding tot bloemiste gaan doen? Ik heb een avondcursus gevolgd en nu maak ik al jaren bloemkunstwerken voor bijvoorbeeld bruiloften en geef ik workshops.”

loading

De bloemen die Mellema gebruikte, kocht ze in op de veiling. „Maar de bloementeelt heeft grote impact op de natuur en is niet heel milieuvriendelijk. Door nog een opleiding te volgen en veel uit te proberen, heb ik geleerd hoe ik zelf bloemen kan kweken op een groene en duurzame manier. Zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest.”

Flower Hapiness

Nu maakt Mellema boeketten van bloemen en planten uit eigen tuin. Ze kreeg daar zoveel positieve reacties op, dat ze een boek schreef: Flower Happiness. Vrijdag komt het uit.

„Ik ben er voor de corona-uitbraak mee begonnen, maar ik merk dat tuinieren en bloemschikken sindsdien heel populair zijn geworden. Mensen zitten thuis, willen zichzelf bezighouden met iets leuks en ook hun tuin en huis wat gezelliger maken. Als je gaat bloemschikken met bloemen uit eigen tuin, lukt dat allemaal tegelijk.”

Terwijl ze een paar schalen met bloembollen pakt, legt Mellema uit wat je in deze tijd van het jaar moet doen om straks, in het voorjaar, van al die bloemenpracht te kunnen genieten tijdens het thuiswerken. „Het is nu de tijd om te poten, iedereen kan het. Ook als je alleen een terrasje of balkon hebt, want ook op een heel klein stukje kun je heel veel bloemen kwijt. De bollen die ik nu in de grond stop, waaronder tulpen, rozen en narcissen, zijn bovendien heel geschikt om in een pot te groeien. Je hoeft er na het poten helemaal niets meer aan te doen. Handig toch?”

Wees niet bang

Bang om fouten te maken, bijvoorbeeld bij het snoeien, hoef je helemaal niet te zijn. „Snoeien doet groeien, zeg ik altijd. Vaak ben ik zelf ook nog te voorzichtig. Maak je er niet te druk om en probeer het allemaal vooral niet te netjes te doen. Laat bladeren liggen, want dat is goed voor de bodem, voor de dieren en het beschermt je planten als het vriest. En als alles straks in bloei staat, pluk dan vooral veel voor binnen in de vaas. Want hoe meer je plukt, hoe harder het vaak weer terug groeit.”

loading

Mellema hoopt met haar boek veel meer mensen ervan te overtuigen dat tuinieren en het kweken van eigen bloemen helemaal niet zwaar hoeft te zijn. „Tuinieren is relaxen, het vermindert stress. De tuin is om van te genieten: je bent lekker buiten, krijgt beweging en je ziet resultaat van je werk. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat werken in de tuin ontspannend is. Dat verzin ik niet allemaal zelf hoor, haha.”

Maar waar wordt ze nou zelf het meest gelukkig van in de tuin? „Nou, deze dahlia’s bijvoorbeeld”, wijst ze. „Die staan nu prachtig in bloei, ik ben er gek op. Deze leeuwenbekjes zijn trouwens ook geweldig. Die zijn in mei begonnen en bloeien nu nog! Ik heb er zo ontzettend veel van geplukt voor op de vaas, kun je nagaan.”

loading

menu