Iemand interesse in een ‘kuisheidsgordel’? (of andere oude rekwisieten Shakespearetheater die nu te koop zijn)

Shakespearetheater zet rekwisieten in de verkoop

Toevallig op zoek naar schilden en zwaarden om de kinderen mee te laten spelen? Of, iets heel anders: altijd al nieuwsgierig geweest naar een (soort van) middeleeuwse kuisheidsgordel?

De toneelvereniging Diever heeft de zolder opgeruimd. Zaterdag 8 december is het grote uitverkoop. Rekwisieten die in de afgelopen tientallen jaren op het toneel van het Shakespearetheater werden ingezet, zijn nu te koop. Daaronder tientallen zwaarden en schilden en een buitenmodel kuisheidsgordel van hout, maar bijvoorbeeld ook een doodskist. Iemand belangstelling?

De vereniging doet alles ‘tegen elk aannemelijk bod’ van de hand. Vragen over het hergebruik - waarom, waarvoor - worden niet gesteld.

Olof de Jong is bij de toneelvereniging het bestuurslid dat over ‘techniek, theater en gebouwen’ gaat. Hij legt uit dat al sinds de club in 1946 in het openluchttheater aan de rand van het dorp het eerste Shakespearestuk opvoerde de gebruikte attributen na het seizoen steevast worden opgeslagen.

‘Zolder lag tot de nok toe vol’

,,Ruim zeventig jaar later lag de zolder boven de werkplaats tot de nok toe vol. Dat kon zo niet langer. Steeds is gedacht: dat en dat kunnen we nog wel een keer gebruiken. Maar het is er zelden van gekomen. Ieder stuk vraagt om eigen rekwisieten. Ieder stuk heeft zijn eigen sfeer. Je hebt bijvoorbeeld nog een smalle doodskist liggen, maar dan is er een brede nodig.”

Elke donderdag is de vaste klusochtend bij het Shakespearetheater. Tientallen vrijwilligers steken dan de handen uit de mouwen. Ze zagen en timmeren, vegen blad, maken schoon of repareren een lekkage. Of ruimen op: twee volle donderdagochtenden heeft het gekost om oude rekwisieten die toch alleen maar stof lagen te vergaren hier weg te halen. Matrassen, helmen, circustonnen, een klein mobiel podium, je kunt het zo gek niet bedenken. Ze kunnen nu ‘de kont weer keren’ op zolder. Eindelijk.

Pijl-en-boog blijft liggen

Niet álles gaat zaterdag in de uitverkoop. Staand op de zolder pakt collega-bestuurslid Gosse Eefting een enorme pijl-en-boog van de plank. ,,Die blijft hier voorlopig liggen.” De Jong wijst naar een ton, iets verderop, met daarin een groot aantal stalen zwaarden. ,,Die zijn ooit door een smid voor ons gemaakt. Die doen we ook niet weg.” De rest is er nu verdwenen.

Eefting, grinnikend: ,,Het is elk seizoen hetzelfde liedje. In het voorjaar denk je: wow, dat is mooi gemaakt. Daar kunnen we nog járen plezier van hebben. En dan is het september en ligt het alleen nog maar in de weg.”

Wanneer zijn de zonnebrillen gebruikt?

Voor alles wat wél mag en tijdelijk buiten, onder een afdak, is gestald, geldt: het is net wat de gek ervoor over heeft. Vraag De Jong en Eefting niet te vaak waarvoor en wanneer de rekwisieten precies het toneel op zijn gesleept. Ja, de zwaarden en schilden - die zijn gebruikt in Richard III. Dat herinneren ze zich nog wel. Enkele tientallen combi’s zijn er nu te koop. Maar die honderden zonnebrillen, inmiddels met een dikke laag stof erop? Wanneer die zijn ingekocht en voor welke opvoering? De heren pijnigen hun hersenen. De brillen werden uitgedeeld aan het publiek, logisch. Maar verder? Ze weten het echt niet meer.

Gebruikte kostuums zijn niet te koop. Daar is de toneelvereniging Diever net iets te trots en te zuinig op. Een deel van de kledingstukken is op het moment bovendien tentoongesteld in het TIP: het Toeristisch Informatie Punt, iets verderop, aan de Bosweg.

De uitverkoop van rekwisieten bij het Shakespearetheater, Hezenes 3 in Diever, is van 9.30 tot 13.30 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.