Iets minder ruim baan voor megastallen

GIETEN Intensieve veehouders in Aa en Hunze krijgen iets minder mogelijkheden om hun stallen uit te breiden. De gemeente stelt alsnog voorwaarden.

In het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied zouden intensieve veehouders zonder veel gedoe hun stallen mogen laten groeien naar 1,5 hectare. Dat heeft geleid tot een luid protest van natuur- en milieuorganisaties in Drenthe. De gemeente zou de deuren wagenwijd open zetten voor megastallen en daarmee heel interessant kunnen worden voor varkensboeren uit het zuiden van het land. Die zoeken naarstig naar ruimte voor grote bedrijven. De vrees voor zo’n ‘roze golf’ en de druk die extra bouwmogelijkheden kunnen leggen op natuur en milieu heeft tot een felle discussie geleid.

Voor B en W van Aa en Hunze is die discussie aanleiding geweest om de gevolgen van het nieuwe bestemmingsplan nog eens onder de loep te nemen. Gesprekken tussen landbouworganisatie LTO en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe zouden daarbij een grote rol spelen. Tot een eensluidend standpunt is het niet gekomen. Burgemeester en wethouders stellen nu voor om de visie van het LTO te volgen.

Die kan volgens wethouder Henk Heijerman leven met een groeimogelijkheid tot 0,8 hectare bebouwd oppervlak als dat nodig is voor het dierenwelzijn. De meeste intensieve veehouders in Aa en Hunze zijn kippenboeren en die hebben meer ruimte nodig omdat er voor ‘plofkippen’ weinig markt meer is.

Willen de twaalf intensieve veehouders naar 1,5 hectare kan dat, maar dan gelden de normale regels, dus met wat vergunningshindernissen.

Voor de Drentse Natuur- en Milieufederatie gaat die beperking niet ver genoeg, zo weet Heijerman, maar hij wijst er op dat de gemeenteraad in eerder stadium juist heeft gezegd dat intensieve veehouders zonder meer het recht zouden moeten hebben om de stalruimte tot 1,5 hectare uit te breiden.

Het nieuwe voorstel ziet hij als compromis. Op 5 juli wordt duidelijk of de raad dat ook zo ziet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.