De kans dat de Iraaks-Koerdische asielzoeker Mohammed Ali A. (31) een Nederlandse verblijfsvergunning krijgt, is flink kleiner geworden. De politierechter veroordeelde hem woensdag voor het bedreigen van COA-personeel en het ingooien van een ruit van een azc.

‘Ik wacht je vanavond op met mijn vrienden. Ik maak je dood. Ik snij je helemaal in stukken. Ik neuk je in je kont, blonde hoer’, schreeuwde Mohammed Ali A. op donderdag 7 mei tegen een vrouwelijke medewerkster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Dat gebeurde in de zogeheten Extra Begeleide Toezicht (EBT)-locatie in Hoogeveen. De EBT wordt in de volksmond ook wel als de aso-azc bestempeld. De man bedreigde de medewerker van de Handhavings- en toezichtlocatie in Hoogeveen omdat zijn wiet was afgepakt.

AZC in brand

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte de man zich schuldig aan ernstige bedreiging. De officier van justitie noemde het respectloos gedrag van de man ernstig. ,,De medewerkers van het COA zijn er juist om vluchtelingen te helpen. U krijgt daar onderdak. U krijgt daar te eten. En dan dit gedrag? Ik neem het U heel erg kwalijk.”

De 31-jarige Iraaks-Koerdische asielzoeker was nog maar net in het EBT geplaatst omdat hij een dag eerder een balie-medewerkster van het COA dreigend de woorden had toevertrouwd dat hij het AZC in Zweeloo - waar hij toen verbleef - in de brand zou steken. De baliemedewerkster had de asielzoeker gezegd dat hij de ‘baas niet te spreken kon krijgen’.

De asielzoeker, die op dat moment XTC had gebruikt, had de vrouw er daarnaast op gewezen dat hem toch niks kon worden gedaan. Want in Nederland moest zoiets toch maar eerst bewezen worden. En dan zou er alsnog niks gebeuren. Een misverstand, zei A. donderdagmiddag tegen de rechter. ,,Ik wilde mezelf in de brand steken. Niet het AZC.”

Gevangenisstraf

Halverwege april had de man ook al een ruit ingegooid van het asielzoekerscentrum in Aalden. Mohammed Ali A. was boos omdat de 42 euro die op zijn oude moneycard stond niet was overgeboekt naar zijn nieuwe kaart. Het geld, zo zei hij, heeft hij nog steeds niet. In februari had de man ook al twee weken in de gevangenis gezeten. Hij was al meerdere malen veroordeeld: onder meer voor zware mishandeling.

Dat de man het AZC van Zweeloo ook echt in brand wilde steken, kon niet worden bewezen. Maar de zware bedreiging en het ingooien van de ruit wel. Het OM eiste drie weken celstraf, met aftrek van het voorarrest.

De politierechter noemde de strafeis van 21 dagen gevangenisstraf van het OM eigenlijk nog aan de lage kant. Maar ging er uiteindelijk toch in mee. ,,Dus U zit nog een week vast en dan gaat U naar de vreemdelingendienst. U moet hier wel mee stoppen, want U maakt de situatie er steeds slechter op. De kans is niet groot dat U nog kans maakt op een verblijf in ons land”, zei de rechter nog vermanend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe