Bij de twee plassen ligt veel rommel van de crossers

Illegale motorcrossers vernielen zandgat Gieten. Betonblokken in het bos moeten motoren weren

Bij de twee plassen ligt veel rommel van de crossers

Het loopt de spuigaten uit met illegale motorcrossers en fourwheeldrive auto’s die de natuur bij zandgat Homan Free bij Gieten vernielen. Er worden nu betonblokken neergelegd in het bos.

Dit zijn de gemeente Aa en Hunze, de grondeigenaren en Stichting Wielerpromotion Oostermoer overeengekomen.

Motorcrossers rijden regelmatig met hoge snelheid langs wandelaars en mountainbikers bij het zandgat. Bij de gemeente zijn al vele klachten binnengekomen over de illegale racerij. Inmiddels crossen er nu ook al regelmatig 4x4-auto’s over de bospaden. Om dit alles een halt toe te roepen worden nu grote betonblokken geplaatst in en rondom het bos aan de Nijslootsweg in Gieten.

De betonblokken worden op zeer korte termijn geplaatst. Dit om het moeilijker te maken voor de illegale racers het gebied in te komen. De plas Homan Free is zo in trek dat er in de weekenden met grote regelmaat veel busjes en jeeps in de buurt van de zandplas geparkeerd staan. Aan die wagen zijn aanhangwagens gekoppeld waar de crossmotoren (vaak zonder kenteken) mee vervoerd worden.

Vooral op zondag drama

Daarnaast heeft burgemeester Anno Wietze Hiemstra (Aa en Hunze) deze week een speciaal verkeersbesluit genomen. De burgemeester verbiedt daarmee dat er motorvoertuigen in het gebied komen. Hierdoor heeft de politie eindelijk wat in handen om op te treden tegen de illegale crossers en auto’s. Zo kunnen illegale crossers op de bon worden geslingerd.

Wijkagent Theo Dieterman laat weten dat de politie regelmatig klachten krijgt, maar dat het moeilijk is om te handhaven. De politie had tot dusver te weinig handvatten. Juist ook omdat het om particulier gebied gaat. ,,Het is vooral op zondag een drama. In Gieten kun je die motoren horen”, zegt Dieterman.

Stichting Wielerpromotion Oostermoer financiert de betonblokken en gaat die ook op korte termijn plaatsen. ,,Het is echt een groot probleem. Er ontstaan levensgevaarlijke situaties. Mensen wandelen daar met hun hond of ze fietsen op de aangelegde mtb-route. Het is al een paar keer voorgekomen dat zij bijna werden aangereden”, aldus secretaris Tinus Warners.

loading

Volgens hem vernielen de illegale crossers - vaak hebben de motoren en de auto’s geen kenteken - daarnaast de natuur. Ook schouwsloten van het waterschap moeten er aan geloven. ,,Ze crossen daar dwars door heen en maken kombochten in de sloot.”

Volgens de secretaris wordt het met de week drukker bij het zandgat. En ze komen van heinde en ver. ,,Soms met tien tot twaalf auto’s om door het gebied te scheuren. We hebben Duitsers gezien. Mensen uit Groningen. Ik heb van een van die jongens gehoord dat ze juist naar Gieten komen omdat het het ‘enige crossgebied is waar ze zaken mogen vernielen’. Belachelijk natuurlijk.”

Wachten op ongeluk

Volgens Warners is het op zondagen zo druk met racers dat de crossmotoren en de 4x4-auto’s zelfs hun toevlucht zoeken in het nabijgelegen Staatsbos van de boswachterij Gieten-Borger. ,,Het is echt wachten op de eerste ongelukken.” Warners benadrukt dat hij iedereen zijn hobby gunt. ,,Maar je moet niks vernielen en het moet gebeuren zonder gevaar voor de omgeving.”

Stichting Wielerpromotion Oostermoer trekt samen op met de Toer Fiets Club (TFC) uit Gieten en de organisatie van de GP Motor Eext die een jaarlijkse crossmotorenevenement bij de zandplas organiseert. ,,Ook zij balen hier van. Zij rijden allemaal met kentekens en herstellen hetgeen ze vernielen. Dat doen de illegale rijders niet.”

Wie een kijkje neemt bij de twee grote plassen van het zandgat komt er achter dat het inderdaad veelvuldig wordt gebruikt om te racen. Ook ligt er de wereld aan rotzooi in de berm en in het bos. Bierflessen, blikjes, frisdrankflessen, banden en zelfs een plastic stuurkuip van een motor zijn achteloos achtergelaten.

menu