Imker Jans Vos (80) uit Meppen fluit zich naar 50-jarig jubileum

Uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester ontving Jans Vos de eervolle onderscheiding van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). Foto: Bijenvereniging Oosterhesselen & Omstreken

Jans Vos uit Meppen viert dit jaar zijn vijftig jarig jubileum als lid van de Bijenvereniging Oosterhesselen & Omstreken.

Vorige week werd de 80-jarige imker verrast door burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden met een eervolle onderscheiding van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV).

De in 1912 opgerichte bijenvereniging Oosterhesselen & Omstreken – die voortkwam uit de afdelingen Zweeloo, Oosterhesselen en Sleen - kende in de eerste decennia een bescheiden groei. De komst van Jans Vos in 1970 bracht de vereniging naast vakmanschap ook vrolijkheid. Naast zijn opgeruimde karakter is hij ook communicatief sterk. Niet voor niets was hij dan ook jarenlang actief als bestuurslid van de bijenvereniging.

‘Met mensen is het niet anders’

Vos kan na een halve eeuw lezen en schrijven met bijen, maar kan ook goed omgaan met mensen. In zijn beleving is er eigenlijk niet zoveel verschil in de manier van omgang tussen mens en bijen. „Wanneer een imker zijn bijenvolk behandelt met ruwe en schadelijke strategieën, worden de bijen ietwat stekerig en zal je het als imker op je brood krijgen. Met mensen is het niet anders.”

Vrouw Klaasje

Jans geldt als een trouw en betrokken lid van de bijenvereniging. Alleen zijn vrouw Klaasje wint het van de bijen. Zijn trouw blijkt verder ook uit zijn inzet voor de zangverenigingen De Loozangers en The Sweel Singers uit Zweeloo, waar hij vele jaren in zijn rol als tenor aan verbonden was. Tevens heeft Vos zich jarenlang ingezet voor de landbouworganisaties en de Boermarke.

Fluitist, met zijn mond als instrument

Naast leverancier van honing, is Jans Vos vooral bekend als fluitist. Met zijn mond als instrument. Inmiddels wordt hij ervan verdacht via dat fluiten een bepaalde relatie met zijn bijen te hebben ontwikkeld. Want welke imker houdt het vijftig jaar vol met al die stekende insecten? Kenners denken dat hij de bijen kan betoveren met zijn fluit, waardoor Vos slechts een paar keer per jaar gestoken wordt. Terwijl de gemiddelde imker toch zeker heel wat meer steken per jaar mag incasseren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu