In 2022 wordt het rampjaar 1672 in het Noorden groots herdacht. Dat is dan 350 jaar geleden. Wat gebeurde er toen ook alweer?

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het rampjaar. Volgens een bekend gezegde was 'het volk redeloos, de regering radeloos en ons land reddeloos'.

De republiek van vier kanten aangevallen

De Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden werd van vier kanten aangevallen. In het westen door Engeland, in het zuiden door Frankrijk, in het zuidoosten door Maximiliaan Hendrik van Beieren en in noordoosten door de bisschop van Münster: Bernhard von Galen.

Hij, in de volksmond ook ‘Bommen Berend’ genoemd vanwege het grote aantal bommen dat hij gebruikte, wilde in 1672 voor de tweede keer Nederland binnenvallen. In 1665 kwam hij niet verder dan Winschoten.

Drost Carl van Rabenhaupt

Von Galen viel zonder al te veel moeite Coevorden binnen. Veel Drenten vluchtten naar Groningen, omdat de Drentse landdrost op de vlucht was geslagen. Hierop werd de Groningse Carl von Rabenhaupt, die de leiding heeft over de Groningse verdediging, als drost verkozen.

Vanaf 21 juli 1672 werd Groningen belegerd door het leger van Bommen Berend. Na vier weken trok het leger zich terug. Groningen was op 17 augustus 1672 ontzet. Een paar maanden hierna werd ook Coevorden bevrijd onder Von Rabenhaupt.

Doorstoten tot Friesland

Het Gronings ontzet is belangrijk, omdat Van Galens troepen anders hadden kunnen doorstoten tot Friesland. De Amsterdamse handelsroute, die door de Zuiderzee loopt, kon dan ernstig in gevaar komen.

Het ontzet van Groningen, ook wel Bommen Berend genoemd, wordt ieder jaar gevierd. Sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender is dit op 28 augustus. Traditioneel wordt de dag gevierd door ‘peerdenspul’ (paardenrennen), een kermis en als afsluiting vuurwerk in het stadspark.

Groots uitpakken in 2022

In 2022 wil Stichting Vestingsdagen Noord-Nederland groots uitpakken. Het rampjaar is dan 350 jaar geleden. Deze week lekten de plannen uit op sociale media. Ze zouden pas donderdag, met Hemelvaart, bekend worden gemaakt.

Gedurende het hele jaar zal er van alles te doen en te zien zijn. Er staat een nabootsing van onder andere het Gronings ontzet en de belegering van Coevorden op het programma. Daarnaast zijn er plannen voor historische fiets- en wandelroutes, tentoonstellingen en theatervoorstellingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe