In Beeld: Terug in de tijd op de Oogstdag in Lhee

Het schooltje uit 1900 op de oogstdag in Lhee bij Dwingeloo

Tijdens de jaarlijkse Oogstdag is Lhee bij Dwingeloo het decor van het boerenleven rond 1900. De schaapskudde graast, de grote dorsmachine, met een stoomlocomobiel aangedreven, puft op de oogstakker. Verderop bewerkt de smid de hoeven van een paard.

Het schooltje in het filmpje lijk net écht. Toch zijn het kinderen uit 2018, die samen met ruim 400 andere vrijwilligers de bezoeker meer dan 100 jaar terugvoeren in de tijd. Lhee ondergaat voor de Oogstdag namelijk een ware transformatie. En dat ziet er zo uit:


De schaapskudde. Foto DvhN

De schaapskudde van Dwingeloo.

De oude dorsmachine, aangedreven door een stoomlocomobiel uit 1900, is de grote publiekstrekker. Maar de machine aan het werk krijgen is nogal een klus.

De kinderen maken zich klaar voor de schooldag.

De 'paander' brengt tijdens de drukbezochte veiling het boelgoed aan de man. Het veldbed op de foto gaat weg voor 6 euro.

De 'Dwingelder dorsvrouwen' geven een demonstratie.

Tevreden

Jantiene Huizinga, voorzitter van het bestuur van de Oogstdag, kijkt terug op een geslaagde 38e editie. ,,We hebben vanochtend een paar beste hoosbuien gehad, daardoor kwam het allemaal wat later op gang. Maar 's middags was het perfect."

Hoeveel mensen er zaterdag precies naar Lhee kwamen weet ze nog niet. ,,Maar we mogen niet ontevreden zijn. Er was genoeg publiek."

Voor de ruim 400 vrijwilligers wacht nu nog één taak: opruimen. Zondag is het net of er niets is gebeurd. Inwoners van Lhee kijken terug op een geslaagde Oogstdag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.