In Drenthe weinig animo voor informatiebijeenkomst over afvalwater NAM

Er was weinig animo voor een bijeenkomst over het afvalwater van de NAM woensdagavond in Emmen. Zo’n vijftig man, onder wie veel ambtenaren, luisterden naar het verhaal van de NAM, dat op zoek is naar alternatieven voor de injectie van het afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek.

Eenzelfde bijeenkomst vorige week in het Twentse Reutum werd nog massaal door bezorgde burgers bezocht. “We kregen daar veel kritische vragen”, vertelde Arie van Haeringen van de NAM, die desondanks toch over een goede avond sprak.

Protesten in Groningen

De Emmer wethouder René van der Weide weet de weinige kritiek in Emmen aan de relatie tussen de NAM en Zuidoost-Drenthe. “De NAM is hier al heel lang actief en heeft hier inmiddels een plek verworven, ook doordat de NAM voor veel werkgelegenheid zorgt. Natuurlijk zijn er zorgen en vragen, daar moet ook aandacht voor zijn, maar het is hier wel anders dan in Twente.”

In Groningen werd vorig weekend al wel geprotesteerd tegen het lozen van het afvalwater in de Eems, een van de alternatieven die wordt overwogen. “We snappen dat dat gevoelig ligt”, zei Evert Holleman van Royal HaskoningDHV, het bureau dat onderzoek naar de alternatieven doet.

Injecteren in Coevorden

“We gaan daarom goed kijken onder welke omstandigheden dat kan. Hoe ver moeten we het water zuiveren? En wat is het beste punt om het water in de Eems te laten stromen? Dat gaan we de komende maanden bekijken.”

Sinds de NAM in 2011 weer begon met het winnen van olie in Schoonebeek werd het afvalwater via leidingen in lege gasvelden in Twente geïnjecteerd. Vorig jaar april bleek een leiding in de buurt van Hardenberg lek. De oliewinning werd daarop stilgelegd. Sindsdien zoekt de NAM naar alternatieve oplossingen voor het vervuilde afvalwater dat bij de oliewinning vrijkomt. Naast lozen in de Eems wordt ook gedacht aan het injecteren in gasvelden onder Coevorden en diep onder het olieveld bij Schoonebeek. Het is uiteindelijk aan minister Henk Kamp van Economische Zaken om een keuze te maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.