In Emmen is dit weekend Alles Kids

Emmen staat dit weekend bol van de kinderen. Festival Alles Kids in Drenthe trekt duizenden enthousiaste kinderen en uitgeputte ouders aan uit binnen- en buitenland. Bestuurslid Kai Engelmann vertelt.

Wat is Alles Kids in Drenthe?

„Alles Kids in Drenthe is het grootste openlucht kinderfestival van Nederland, dat op zaterdag en zondag plaatsvindt. We hebben alles wat kids leuk vinden, van springkussens, tot lasergamen en danspartijen. Voorgaande jaren richtten we ons op kinderen van 4 tot 12 jaar oud, dit jaar hebben we besloten om de doelgroep uit te breiden naar 0. We hebben nu ook dreumesland voor de allerkleinsten. We merken dat die doelgroep toch wat werd ondergesneeuwd dus we hebben een veilige omgeving gemaakt waar de jongsten kunnen spelen en ouders ook even lekker kunnen rusten.”

Hoe is het festival ontstaan?

„Het festival is ontstaan door ondernemers in Emmen die kinderen die leven onder de armoedegrens toch een kans wilden geven om te kunnen spelen. Bij Alles Kids in Drenthe kunnen gezinnen die geen geld hebben om naar betaalde parken te gaan, toch naar een soort mini-attractiepark. Natuurlijk zijn gewoon alle kinderen welkom.”

Hoeveel mensen komen op het festival af?

„De eerste editie was al een groot succes, met zo'n 30.000 mensen. Iedereen werkte ontzettend hard om het zo'n succes te maken; we gingen bij alle deelnemers bij langs om ze te enthousiasmeren en probeerden zo veel mogelijk aandacht te creëren. Dit jaar verwachten we tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers uit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland.”

Wat zijn hoogtepunten?

„We hebben dit jaar een pumptrack, een parcours waar kinderen met crossfietsjes en steps over kunnen scheuren. Ook opvallend is een opblaasbare klimmuur, die eruitziet als een vuurtoren. Voor oudere kinderen zal lasergamen waarschijnlijk wel aanslaan en het concert is altijd een hit. Maar veel kinderen zijn erg blij met de simpele dingen. Konijnen aaien bleek bijvoorbeeld een grote hit, daar stonden lange rijen. Geen idee dat dat zo'n succes zou worden. En kinderen gaan altijd graag mee met het treintje dat over het terrein rijdt.”

Wie staan er bij het concert op het podium?

„We hebben altijd het Alles Kids concert op zaterdag, maar dit jaar hebben we het uitgebreid naar zondag. Dan staan er dus ook artiesten op het podium. Zaterdag hebben we bijvoorbeeld de Kids Top 20 en meidengroep Triple. Zondag komt onder meer Bassie, dat zorgt bij de ouders denk ik wel voor nostalgie.”

Het festival is gratis. Kan dat wel uit?

„Financieel is het alle eindjes aan elkaar knopen. We hebben gelukkig subsidie en krijgen geld van de ondernemersvereniging. Sinds twee jaar rekenen we ook deelnamekosten om alle uitgaven te kunnen dekken zodat het festival gratis kan blijven. Het is natuurlijk ook een goede kans voor de deelnemers om zich te profileren. Dit jaar hebben we helaas geen hoofdsponsor, zoals Nickelodeon dat twee jaar geleden was. We hopen daar volgend jaar weer verandering in te brengen.”

Jullie hebben het weer niet mee.

„Naar het weerbericht kijken we daarom niet. Als het mooi weer lijkt te worden wel, maar nu niet. Als het regent is dat natuurlijk jammer, vooral voor de ouders, maar er is desondanks genoeg vermaak. Voor kinderen is er bovendien niets leuker dan spelen in de regen. Pas als er echt weerwaarschuwingen komen moeten we het mogelijk afgelasten. Maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.