Bij het Nije Hemelriek gaat binnenkort het DX Adventurepark open. Een waterpark met mega-glijbanen, een aquapark met hindernissen in het water en grote trampolines. Foto: Marcel Jurian de Jong

In Gasselte opent het grootste openwaterpark van Nederland

Bij het Nije Hemelriek gaat binnenkort het DX Adventurepark open. Een waterpark met mega-glijbanen, een aquapark met hindernissen in het water en grote trampolines. Foto: Marcel Jurian de Jong

Waterliefhebbers kunnen vanaf 7 juli niet meer om Gasselte heen. Dan opent DX Adventurepark, het grootste openwaterpark van Nederland, in ’t Gasselterveld.

De bouwwerkzaamheden zijn nog in volle gang, maar het heldere water van ’t Gasselterveld (naast zwemvijver ’t Nije Hemelriek) ziet er buitengewoon aanlokkelijk uit. Met het mooie weer van deze dagen lijkt het alsof je je in Frankrijk bevindt. „Een mooiere plek voor een waterpark als dit vind je niet snel”, zegt mede-eigenaar Roger Langenbach.

Hijzelf, zijn compagnon Marjolein Vos en hun team moeten nog een dikke week hard werken voordat de eerste waaghalzen zich van de 11 meter hoge waterschans laten lanceren. „Het woord glijbaan gebruiken we eigenlijk niet, dit is wel even wat anders hoor”, zegt Langenbach.„Ze gaan veel verder dan ik gedacht had. Toen wij de kleine schans vorige week donderdag testten, bleek het behoorlijk intensief. Je gaat op adrenaline door, maar de volgende dag voelde ik wel aan mijn spieren dat ik steeds het water uit moest zwemmen en die trappen op ben gelopen.”

De waterschansen zijn 7, 9 en 11 meter lang. Je moet minimaal 12 jaar oud zijn en een zwemdiploma hebben om hiervan af te mogen glijden. Instructeurs zien overal toe op de veiligheid en bepalen of je klaar bent voor de hoge schans. Heb je de techniek eenmaal onder de knie, dan plons je wel in het glasheldere water van ’t Gasselterveld, een uniek stukje Drenthe. Van 1946 tot 2013 werd hier zand gewonnen, waardoor er een meertje ontstond. In het midden is ’t Gasselterveld meer dan 50 meter diep.

Tekst leest door onder de foto's.

loading  

Voor zwemmers kan de plas gevaarlijk zijn, door het koude en diepe water, onverwachte stromingen en instortende oevers. Een jaar geleden opende Staatsbosbeheer aan de oostkant een ondieper gedeelte. Hier is het wel veilig om te zwemmen.

DX Adventurepark ligt in een kleine inham van de plas. Buiten het ‘veilige gedeelte’, maar de oevers en bodem zijn uitgebreid onderzocht, weet Langenbach. „Er gaan veel verhalen rond dat het water hier gevaarlijk is. In het Gardameer gaan mensen ook allemaal het water in, dat is 350 meter diep. Er komt hier ook nog een ballenlijn, als je daar niet voorbijgaat, is er niets aan de hand. De oevers aan deze kant zijn al vijftien jaar zoals ze nu zijn.”

Het water rondom de schans is 4 tot 5 meter diep. De toestellen van het aquapark, de andere grote waterattractie, zijn op maximaal 8 meter diepte aan grote bakken op de bodem verankerd.

„Je moet een stukje het water in om bij het aquapark te komen. Zo zien de instructeurs ook meteen of mensen goed genoeg kunnen zwemmen. Vorige week donderdag waaide het hard. Toen hebben we de toestellen laten leeglopen. Dan ziet het er iets minder spectaculair uit dan normaal.”

Spectaculair is wel het uitzicht dat je hebt vanaf de bovenste schans. „Op YouTube zag ik filmpjes van waterschansen zoals deze”, herinnert Langenbach zich. „Wij zijn ook eigenaar van camping De Lente van Drenthe, die hiernaast ligt. Staatsbosbeheer wilde een nieuwe recreatiezone ontwikkelen aan ’t Gasselterveld en wij hadden daar wel oren naar.”

loading  

Langenbach bezocht in Frankrijk twee waterparken om inspiratie op te doen. „In Nederland is zo’n concept nergens te vinden, in Frankrijk is het bekender. Tijdens mijn bezoek aan de twee parken heb ik met de eigenaren gesproken en tips gekregen over wat de leukste attracties zijn en hoe je zo’n park bouwt.”

Om het plan werkelijkheid te laten worden, was veel tijd en energie nodig. Zo is het waterpark er gekomen met verschillende vormen van financiering. Naast eigen geld, een lening van de bank en een subsidie van 100.000 euro van de provincie hebben Vos en Langenbach ook 50.000 euro opgehaald via crowdfunding.

„Daar moet je heel veel voor doen. Je weet hoe dat gaat, pas op het laatste moment doen mensen toch nog mee. Maar we zijn blij dat we het bedrag helemaal bij elkaar gekregen hebben.”

Het park is bij de opening volgende week nog niet helemaal af. De attracties zijn allemaal open, maar er moet ook nog een loopvlot komen rondom het aquapark en de drijflijnen liggen nog niet in het water. „Er zit vooral nog werk in de afwerking. Ik wil graag een mooi grasveld aanleggen voor het terras, door de werkzaamheden kan dat nog niet.”

Het park kan uiteindelijk maximaal tweehonderd bezoekers tegelijk aan, verwacht Langenbach. „Maar ook daar moeten we een beetje de juiste weg in vinden. Het is de bedoeling dat mensen vooraf online boeken, zodat we het mooi kunnen kanaliseren. Het kan dus ook zijn dat we nee moeten verkopen aan mensen die aan de kassa komen zonder reservering.”

loading  

Gasten van de camping krijgen korting op een entreeticket, of zelfs gratis toegang bij een langer verblijf. Voor de combinatie waterschans en aquapark betaal je 25 euro en maak je drie uur plezier.

Als de zaken eenmaal op orde zijn, heeft Langenbach al ideeën om uit te breiden. „Maar wat voor ideeën precies zeg ik nog niet. Het worden in elk geval stoere activiteiten, waarmee we het seizoen kunnen verlengen. Maar eerst moeten we maar eens goed gaan draaien.”

menu