In Hooghalen barst de trekkerslep los. De wát? Trekkerslep voor dummies

Brullende trekkers en enorme stof- en rookwolken: dat is de Trekkerslep in een notendop. Vandaag en morgen staan in Hooghalen driehonderd trekkers aan de start.

Jarno Jansen, jij begon zeventien jaar geleden met de organisatie van de Trekkerslep in Hooghalen. Waarom?

,,Er waren niet zoveel wedstrijden in de buurt. Ik kwam wel bij wedstrijden in de kop van Overijssel en daar vroegen ze of ik er wat in zag. Het leek me wel wat. Boerentrekkertrek bestaat vanaf het begin van de 70’er jaren. Halverwege de jaren ’80 kwam het op in Overijssel, daarna ook steeds meer bij ons. Deelnemers komen uit het hele Noorden, bezoekers vooral uit de regio.”

Kan je aan alle leken op Trekkerslepgebied uitleggen wat het is?

,,Het is heel simpel. Het gaat om het wegtrekken van een sleepwagen die achter de trekker hangt. De sleepwagen is een grote aanhanger waar een bepaald gewicht op ligt. Die moet je over een zo ver mogelijke afstand zien te slepen.”

Hoe zien de wedstrijden van vandaag en morgen eruit?

,,Er wordt gereden op trekkers in verschillende gewichtsklassen. Dat varieert van trekkers die maximaal 2800 kilo wegen tot de duoklasse van 20.000 kilo. Vorig jaar zijn we begonnen met de duoklasse. Daarbij hangen twee trekkers voor de sleepwagen. Het was een succes, daarom hebben we dit jaar twee duoklasses. Als je bij de eerste pull bij de eerst vijf komt ga je door naar de finale. 100 meter is het maximale wat je kan trekken, dat heet een full pull. Als te veel deelnemers moeiteloos een full pull halen wordt het gewicht op de sleepwagen in de finale verhoogd. Degene die gemiddeld de verste afstand haalt, wint.”

Wat maakt het zo mooi?

,,De lol is – ik ben jaren echt een heel fanatieke deelnemer van Trekkerslepwedstrijden geweest – balans vinden tussen het vermogen van de trekker, de verdeling van gewicht en de trekhaakhoogte. Het allerbelangrijkste is je versnelling, hoe hard je trekt. Dat lijkt veel gemakkelijker dan het is.”

Kan je dat oefenen?

,,Nee. Het is een kwestie van veel wedstrijden rijden. Ik doe het nu niet meer, maar vroeger schreef ik bij elke wedstrijd op waar ik de gewichten had hangen, hoe het zat met de bandenspanning en in welke versnelling ik reed. Ook stonden we wel te filmen naast de baan. Dan bespraken we wat er mis ging. Het was niet normaal. Dat vond mijn vrouw ook. Als ik niet bij de eerste drie eindigde was ik het hele weekend hondschagerijning.”

Mag iedereen meedoen?

,,Nee, je moet minimaal 16 zijn en sinds kort moet je een trekkerrijbewijs kunnen laten zien. De veiligheidseisen worden steeds strenger: zo moeten chauffeurs ervoor zorgen dat er achter de trekker een ding zit dat voorkomt dat de trekker niet achterover slaat. Ook het vermogen waartoe de trekkers worden opgevoerd is bij ons beperkt. En verder mag je als deelnemer natuurlijk niet als een onneuzele over het terrein rijden, alleen op de baan.”

Zijn er favorieten dit weekend?

,,Sander Verwaijen en Daniël Peeks uit Hijken zijn bloedfanatiek. Ik denk dat zij nog wel iets erger zijn dan ik vroeger. Zij gaan er echt alles aan doen om dit weekend te shinen. De strijd is om de eer en een mooie bokaal. We hebben ook echt leuke aandenkens dit jaar. Daar kan ik nog niet teveel over zeggen.”

Wat is jullie ambitie?

,,We willen niet de grootste van Drenthe worden. Het is veel mooier om te kunnen zeggen: wij zijn de leukste. Het gaat om sfeer, gezelligheid in de tent. Het feestje. Maar natuurlijk is de trekkertrek ook belangrijk. Daar draait het uiteindelijk om.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.