In zijn woonplaats Emmen is afgelopen woensdag heilsoldaat Stoffer Brongers (84) overleden. Tientallen jaren was hij een bekende verschijning in het centrum van Emmen. Met de collectebus en de Strijdkreet onder de arm ging hij tot diep in de nacht de kroegen in om geld op te halen voor het goede doel.

,,Ik ben de man die op één dag de meeste koffiehuisjes, restaurants en cafés van Emmen bezoekt.’’ Dit zei Stoffer Brongers in 1999 over zichzelf. Hij overdreef niet. De toen 64-jarige Emmenaar was in die jaren op zaterdag bijna de hele dag op pad.

‘s Ochtends collecteren in en bij de Vlinderpassage, in de middag langs de koffiehuisjes, rond etenstijd langs de restaurants en ‘s avonds en ‘s nachts op bezoek in de kroegen, de shoarmatenten en een enkele coffeeshop. ,,Ik doe het uit geloofsovertuiging, maar ook omdat ik het leuk vind om met mensen in contact te komen’’, zo vertelde hij.

In 1977 ging Brongers voor het eerst met de collectebus op pad en zo’n tien jaar geleden stopte hij daarmee. Zijn gezondheidstoestand liet het simpelweg niet meer toe. Afgelopen woensdag overleed hij, nadat hij half september zijn heup had gebroken bij een val in zijn aanleunwoning bij verzorgingshuis De Schans.

Ietwat ondeugende pretoogjes

,,Hij was een buitengewoon aimabele man en een waardige ambassadeur voor het Leger des Heils en het Koninkrijk Gods’’, zegt Roelof Wolfs, korpsofficier van het kerkgenootschap Leger des Heils in Emmen. ,,Ik zal zijn ietwat ondeugende pretoogjes ook niet gauw vergeten. En denk dat dit nog voor veel meer mensen geldt.’’

Stoffer Brongers groeide op in een vijf kinderen tellende gezin in Emmer-Compascuum. Zijn vader verdiende de kost als kleermaker. In 1960 kwam hij voor het eerst in aanraking met het Leger des Heils. Zijn vrouw Hennie Brongers-Hoof hoorde bij toeval dat het Leger des Heils kerkdiensten verzorgde in Emmer-Erfscheidenveen. Het kinderloze echtpaar ging uit nieuwsgierigheid eens kijken.

Het duurde niet lang of het stel was overstag. ,,Wij waren aangesloten bij de Pinkstergemeente en hadden het daar prima naar de zin. Toch voelde ik me meteen bij het Leger meer op mijn gemak. Zoiets valt niet uit te leggen. Gewoon een gevoelskwestie’’, zo blikte hij in 1999 terug.

‘Er waren zelfs mensen die vragen of ik langs kom’

Aanvankelijk beperkte de betrokkenheid van Brongers vooral zich tot het trouw bezoeken van de kerkdiensten. In 1977 kwam daarin verandering. Heilsoldaat Wieger Ebeltjes uit Klazienaveen vroeg Brongers of hij zin had om met hem met de collectebus en de Strijdkreet op pad te gaan.

Het werd het begin van een jarenlange plezierige samenwerking tussen de kleine Brongers en boomlange Ebeltjes. Met veel plezier trokken ze er samen op uit om geld binnen te halen voor het Leger des Heils. De beide heilsoldaten werden door de horeca met alle egards ontvangen en veel kroeglopers stopten geld in de collectebussen.

In december 1997 overleed kompaan en vriend Ebeltjes aan een hartstilstand. Ondanks het verdriet ging Brongers door, in zijn eentje. ,,Er is nog nooit een horecaondernemer geweest die mij er niet in wilde hebben. Sterker nog, er zijn zelfs mensen die vragen of ik langs kom.’’

Overleden in ziekenhuis. Bevorderd tot Heerlijkheid

Eén keer was er een minder leuke ervaring in een kroeg. Iemand pakte de pet van Brongers af, ging ermee vandoor en kwam niet meer terug. De reactie van een paar Emmer caféhouders was er eentje van niveau. Zij legden wat geld op tafel zodat hun geliefde collectant een nieuw hoofddeksel kon kopen.

Stoffer Brongers werkte korte tijd bij de AKZO en bij een bakker in de wijk Angelslo. Daarna besteedde hij veel tijd aan de verzorging van zijn vrouw, die kampte met fysieke problemen. Vanaf de eerste helft van de jaren tachtig kreeg hij daarbij hulp van mantelzorger Petra Posthuma uit Emmen. Zij werd kind aan huis bij het stel, net als haar echtgenoot en kinderen.

In juli 2011 overleed Hennie Brongers en richtte Posthuma zich met de zorg louter op de bekende Emmer heilsoldaat. Langzaam ging de gezondheid van Stoffer Brongers achteruit en werd zijn wereld steeds kleiner. Op bijna 85-jarige leeftijd overleed hij vorige week in het ziekenhuis. Bevorderd tot Heerlijkheid, zoals ze bij het Leger des Heils zeggen. De uitvaartplechtigheid is komende dinsdag, vanwege corona in kleine kring.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie