In het Emmer verpleeghuis De Bleerinck is afgelopen donderdag Henk Lanting (85) overleden. Hij runde in Klazienaveen tientallen jaren een touringcarbedrijf.

Ome Lanting, mag ik eem toet’n . In Zuidoost-Drenthe is het een gevleugelde uitdrukking. Jarenlang nam Lanting het leerlingenvervoer in de streek voor zijn rekening en veel kinderen leek het geweldig om een keer op de toeter van een grote autobus te mogen drukken. Henk Lanting was 22 jaar lang directeur van het bekende gelijknamige touringcarbedrijf. Tot 2008 was hij geregeld nog achter het stuur van een touringcar te vinden, omdat hij het gewoonweg niet kon laten.

Bendien, AKU en de gemeente Emmen

Henk Lanting werd op 4 juli 1934 geboren in het brugwachtershuisje bij de Dordsebrug in Klazienaveen. Hij was het oudste kind van Frederik Lanting, die samen met diens vader Hendrik in Klazienaveen een rijwielzaak runde en taxivervoer verzorgde. Al op jonge leeftijd hielp de jonge Henk mee in de zaak. Hij was nog maar vijftien toen hij in zijn eentje en zonder rijbewijs met de auto naar Apeldoorn reed om onderdelen op te halen. In 1939 had het bedrijf in Zwolle zijn eerste autobus gekocht, een Chevrolet met achttien zitplaatsen.

Na de oorlog kwam alles in een stroomversnelling. Er werden meerdere bussen aangeschaft en het groepsvervoer nam een grote vlucht. Lanting vervoerde onder meer het personeel van de Emmer confectiefabriek Bendien, de Algemene Kunstzijde Unie (AKU), de gemeente Emmen en de Dienst Uitvoering Werken (DUW). In 1951 kwam Henk in de zaak te werken, in het gedeelte dat zich bezighield met de rijwielen.

Een gymnastiekuitvoering bij Van Dijk in Klazienaveen

Op 17-jarige leeftijd nam hij - nog altijd zonder rijbewijs - plaats achter het stuur van een bus om meisjes van Bendien te vervoeren. De vaste chauffeur kon vanwege een blessure niet rijden en het vervoer van de meiden van de confectiefabriek moest doorgaan. ,,We werden aangehouden door een agent. Mijn vader ontving later de bekeuring. Geen rijbewijs, geen werkboekje, geen geneeskundige verklaring en een bus met 25 meisjes, terwijl er maar 18 in mochten’’, zo blikte hij in 2004 glimlachend terug in deze krant.

Een jaar later haalde Henk Lanting zijn felbegeerde rijbewijs. In 1956 trouwde hij met Jouc Blaauw uit Nieuw-Dordrecht, die hij had ontmoet bij een gymnastiekuitvoering in het Klazienavener horecabedrijf Van Dijk. Samen betrokken ze het eerdergenoemde brugwachtershuisje in Klazienaveen.

Twee jaar later kreeg Henk Lanting een grotere rol binnen het familiebedrijf. De aanleiding was ronduit verdrietig: het overlijden van Bert Lanting, een jongere broer van Henk. ,,Mijn vader was daar zo kapot van dat hij de busonderneming grotendeels aan mij overliet.’’

Een vreselijk ongeluk bij Metz

Broer Jan werd de man die het onderhoud van de bussen verzorgde en in 1968 kwam Henks jongste broer Jaap in het bedrijf. Niet veel later opende zus Addie een eigen reisbureau. In 1975 werd het oorspronkelijke bedrijf opgesplitst in twee zelfstandige takken en ging Henk Lanting verder onder de naam Reisbureau Henk Lanting.

Midden jaren negentig nam Addie, de zoon van Henk, het bedrijf over. Alles ging crescendo, tot 1999. Lanting verloor bij een Europese aanbesteding totaal onverwacht het leerlingenvervoer in Emmen. In een klap viel een derde deel van de omzet weg en het bedrijf moest veertig chauffeurs ontslaan.

In 2002 volgde een mokerslag. Bij Metz ramde een Italiaanse vrachtwagen een bus van het Klazienaveense touringcarbedrijf. Acht mensen kwamen om, onder wie de chauffeur van de bus. Henk Lanting noemde het de grootste ramp in zijn loopbaan. ,,Het verlies van het leerlingenvervoer, dat vergeet ik nog wel eens. Maar dat ongeluk nooit. Wat is een zak met geld nu in vergelijking met een mensenleven?’’

Planner en voor plezier achter het stuur van een touringcar

Het bedrijf was toen alweer flink wat jaren in handen van Addie Lanting, de zoon van Henk. In 2003 verkocht hij de onderneming aan zijn oom Jaap, die sinds 1975 Lanting Reizen runde. De al pensioengerechtigde Henk Lanting bleef actief in de branche.

Tot eind 2004 stond hij bij zijn broer Jaap op de loonlijst als planner en in de jaren daarna stapte hij nog wel eens voor zijn eigen plezier achter het stuur van een touringcar. Daarnaast maakte hij zich verdienstelijk bij de plaatselijke historische vereniging, de kerk aan de Dordsedijk in Klazienaveen en de stichting Klazienaveen Promotion.

Henk Lanting was met hart en ziel verbonden aan Klazienaveen, woonde op zeven verschillende plekken in het dorp. Een klein jaar geleden werd bij hem de ziekte van alzheimer en vasculaire dementie vastgesteld. In rap tempo ging het bergafwaarts met de voormalige busboer.

Anderhalve week geleden werd hij overgebracht naar verpleeghuis De Bleerinck in Emmen, waar bij afgelopen donderdag overleed. Hij laat een vrouw en twee zoons achter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe