In acht stappen ben je een zombie

Anno 2016 kom je tijdens Halloween niet meer weg met alleen het opplakken van een paar vampierhoektanden of het aantrekken van een Magere Hein-kostuum. De zestienjarige Roos van ’t Oever uit Assen is bijna dagelijks bezig met zogenaamde special effects make-up en tovert de komende dagen mensen om in zombies.

Men neme een oogschaduwpalet met veel verschillende kleuren, flink wat wattenbollen, een flesje nepbloed en een bus latex van de feestwinkel. Na een klein uurtje ben je een bloeddorstige zombie die z’n onderkaak mist. Met speciale 3D-make-up kun je de realistische illusie wekken dat je uit het dodenrijk bent herrezen.

Roos van ’t Oever transformeerde verslaggever Renate Winkel in acht stappen in een zombie. Zelf doen? Bekijk dan de video.

Geknapte blaren

Roos van ‘t Oever draait haar hand niet om voor nep-littekens en geknapte blaren op iemands gezicht. Het toneel van haar grimekunsten is de woonkamer van het huis waar ze samen met haar moeder en zusje woont. De suikerzoete kamer vol zachtroze en –blauwe tinten, met een bambibeeldje in iedere hoek, staat in schril contrast met de horrorcreaties van de scholiere.

,,Mijn kamer ziet er anders uit hoor, deze meisjeswoonkamer is het werk van mijn moeder”, vertelt ze. ,,Op zolder heb ik een jerrycan vol nepbloed staan. Als er ooit iemand inbreekt zal hij gek staan te kijken.”

Maden

Op 15 juli 2014 maakt ze haar eerste nepwond. Een bloederige, opengereten snee waar maden uit kruipen. Ze plakte enkele in latex gedoopte watten op haar hand, vormde ze als een open wond en kleurde de watten met een potje concealer van de drogist bij, zodat de wond dezelfde kleur kreeg als haar huid.

De wond werd voorzien van van een paar flinke druppels nepbloed en om het af te maken voegde ze latex-maden toe.

Leren van video's

Net als haar Amerikaanse voorbeeld, artieste Mykie van het webblog Glam&Gore, plaatst ze haar creatie op Instagram. ,,Ik volg Mykie al heel lang en leer veel van haar video’s. Zij maakt echt een personage van haar creaties, inclusief accessoires en kledingstukken.”

Zo ver is Roos nog niet, want voor een scholiere zonder bijbaan hangt er een flink prijskaartje vast aan het creëren van zombies en monsters. ,,Als je genoeg geld hebt kun je meer doen. Een gemiddelde look kost zo vijftien euro. Sinds kort kunnen mensen mij ook inhuren om make-up te doen voor feestjes. Voor Halloween sta ik al aardig volgepland.”

Het westen van het land

Soms is ze uren met een creatie bezig en probeert ze een look wel tien keer tot hij in haar ogen perfect is. Haar voorbeelden zijn met name Amerikaanse bloggers. In Nederland treft ze weinig gelijkgestemden met dezelfde hobby.

Na haar opleiding MBO-opleiding Art & Design vertrekt ze naar alle waarschijnlijkheid naar het westen van het land of misschien zelfs naar het buitenland. ,,Hier wordt al snel gezegd: dit is maar een hobby, ga toch een vak leren.” Maar Roos is vast van plan om haar vak te maken van haar grimekunsten: ,,Als special effects make-up-artiest werken op de set van een film of een serie, dat is mijn droom.”

 

In een uurtje ben je een zombie. FOTO DVHN / FRANK JEURING
 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.