In de week dat Jan Nieboer uit 2e Exloërmond zich voor de rechter moet verantwoorden voor mogelijke betrokkenheid bij het sturen van dreigbrieven naar windparkondernemers, wordt vlakbij zijn huis de eerste windturbine opgestart.

De allereerste ‘testturbine’ van windpark Drentse Monden en Oostermoer draait al een tijdje. De komende weken zorgen de techneuten van Duitse turbinebouwer Nordex ervoor dat de tweeëntwintig turbines die inmiddels zijn gebouwd, ook daadwerkelijk gaan draaien en energie kunnen gaan leveren. Te beginnen met turbine 1.4, de vierde in een rij van negen tussen Valthermond en 2e Exloërmond, vlakbij de Mondenweg.

,,Daarna gaan ze aan de slag met eentje in Oostermoer en zo zal er vermoedelijk elke week een bijkomen’’, zegt woordvoerder Elzo Springer.

Dat de eerste turbine die precies in deze week gaat draaien met een beetje verbeeldingskracht zo ongeveer ‘in de achtertuin’ van Nieboer staat, berust op louter toeval, verzekert Springer. ,,Wij volgen die rechtszaak echt slechts van een afstand. Het is aan de rechter om zich daar over uit te spreken.’’

Corona zat een klein beetje dwars

Het opstarten had een maandje eerder gekund, maar de Duitse coronamaatregelen hebben voor een paar weken vertraging op het oorspronkelijke schema gezorgd. Het volledig ‘inregelen’ van de tweeëntwintig turbines die nu gereed zijn door de techneuten zal naar schatting een maand of twee, drie in beslag nemen. ,,Uiteindelijk komt er ook nog een tweede team van Nordex om de turbines op te starten.’’

Wanneer de turbines eenmaal zijn opgestart - het park bestaat in totaal uit vijfenveertig, inclusief de eerste testturbine - en de rotorbladen gaan draaien kan bij een lage stand van de zon sprake zijn van slagschaduw. Het gebied waarbinnen die bewegende schaduw kan optreden, is vooraf berekend.

,,Sensoren op de windturbines meten of er mogelijk sprake kan zijn van slagschaduw. Als de in de vergunning vastgelegde maximumgrens van 6 uur per jaar op een gevel wordt bereikt, wordt een windturbine kortstondig stil gezet als er slagschaduw dreigt op te treden’’, zegt Springer.

Gesprekken over communicatie

Achter de schermen zijn de afgelopen weken gesprekken geweest over de communicatie over (bijvoorbeeld) het gebiedsfonds, door het windpark en de gemeenten. Veel kan Springer daar niet over zeggen, maar wel dat met meerdere betrokken partijen is afgesproken om meer gezamenlijk te communiceren waar dat kan, om vooral geen verwarring onder inwoners meer te veroorzaken.

Het proces tegen Nieboer en de tweede verdachte Jan H. uit Meeden begint dinsdag 16 maart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
windmolens
Windenergie