In een dure auto even je kwetsbaarheid kwijt

Zo'n dertig auto's, van oude klassiekers tot moderne cabrio's, stoppen woensdagmiddag bij de Magnuskerk in Anloo voor de lunch. Centraal staan echter niet de dure wagens, maar de bijrijders: kwetsbare mensen met psychische of psychiatrische problemen.

Het is de dertiende keer ─ traditiegetrouw elke derde woensdag van april ─ dat de colonne door Assen en omgeving toert. Het weer zit mee; de kappen van de cabrio's kunnen open. ,,We hebben in al die jaren maar één keer regen gehad", zegt Wim Reininga van de autoclub die de voertuigen regelt. Zelf rijdt hij mee in zijn Porsche 911.

Sommige chauffeurs en bijrijders kennen elkaar via het maatjesproject van Humanitas, dat mensen met psychische of psychiatrische problemen koppelt aan 'buddy's', maatjes die bijvoorbeeld op visite komen of uitstapjes regelen.

Vanuit dat project ontstond het idee om eenmaal per jaar een tochtje met klassieke (en inmiddels ook moderne) auto's te organiseren. Achter het stuur zitten veelal NAM-medewerkers, die lid zijn van de binnen het bedrijf opgezette autoclub.

Lekker toeren

,,Wij vinden het leuk om te doen, de bijrijders vinden het leuk om in zo'n auto mee te rijden en even door Drenthe te toeren", zegt Wieringa onder het genot van een bolletje kaas. Bijrijders Joke en Fineke beamen dat.,,Het is erg gezellig, en het is leuk om zo door de natuur te rijden", zegt Joke.

Ze rijdt voor de achtste of negende keer mee, dit keer in een donkerblauwe Saab samen met haar buddy. Een mooie auto: ,,Mijn vader had ook een Saab." Voor Fineke, die niet meedoet aan het maatjesproject, is het de tweede keer. Ze is bijrijder in een felblauwe Peugot-cabriolet. Ze geniet erg van de gesprekken, moppen en raadsels.

De dure auto's zien er weliswaar goed uit, maar lijken voor Joke en Fineke eigenlijk bijzaak. Het gaat vooral om gezelligheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.