In het Lego-Zuidlaren van Erik Oosting is het altijd Zuidlaardermarkt

In het Lego-Zuidlaren van Erik Oosting is het altijd Zuidlaardermarkt. Video: Jeroen Kelderman

Erik Oosting (47) uit Kropswolde heeft een groot deel van het dorp Zuidlaren nagebouwd in Legosteentjes. Hij werkt al achttien jaar aan zijn eigen Legoland.

Het is de klim naar zolder meer dan waard. Wie ook het laatste stukje via een smalle ladder omhoogklimt, komt terecht in een miniatuurwereld. Onder de houten constructie van het dak staat het vol met huizen en gebouwen uit Zuidlaren, waar hij de eerste dertig jaar van zijn leven heeft gewoond.

Een groot gedeelte van de Stationsweg en De Millystraat zijn nagebouwd langs de rand van de zolder. Alleen in het midden is nog een klein looppad vrij. „Vrijwel alle prominente gebouwen staan hier”, vertelt Oosting. „Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo en wethouder Pepijn Vemer kwamen onlangs op bezoek om het dorp te bekijken. Ze waren erg onder de indruk.”

Zuidlaardermarkt

De burgemeester heeft een prominente plaats in Lego-Zuidlaren, al vele jaren opent hij dagelijks de Zuidlaardermarkt. „De paardenmarkt, de kermis en de marktkraampjes heb ik allemaal neergezet”, vertelt de bouwer. „Normaal gesproken loopt de markt veel verder door, maar hier heb ik de boel in tweeën gedeeld. Aan de andere kant rijden auto’s en zie je de normale situatie.”

Het dorp begint, net als in het echt, bij autoweg N34 en eindigt bij molen De Wachter. De hervormde kerk, de oude kazerne en heel veel winkelpanden staan ertussenin. Kant-en-klare bouwpakketten van Zuidlaren zijn niet te koop, dus moet Erik Oosting zelf bedenken welke blokjes hij nodig heeft.

Het grootste probleem is de kleurstelling. Legoblokjes zijn niet in alle kleuren te koop, waardoor sommige gebouwen er een beetje anders uitzien. „Ik koop partijen Lego op beurzen en heel soms krijg ik ook bouwsteentjes van vrienden of bekenden.”

Volle zolder

De zolder staat vol, maar een verdieping lager is nog plek. Daar werkt Erik Oosting aan zijn nieuwste pronkstuk. „Dit is woonzorgcentrum Mozaïek”, vertelt hij met gepaste trots. „In het echt is alles al klaar, maar hier gaat het allemaal in fases en stapjes.” De miniatuurversie van het geel met zwarte gebouw staat nog in de steigers. De Lego-bouwvakkers wachten op een nieuwe lading blokjes om verder te kunnen werken.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.