In hoger beroep 5 jaar en 'milde' tbs in Emmer wurgmoordzaak

De 52-jarige B.O. Uit Emmen, verdachte in de zogeheten wurgmoordzaak, is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden.

De vrouw heeft in januari vorig jaar haar partner in zijn slaap met een sjaal gewurgd. Vervolgens heeft ze geprobeerd haar jongste dochter te wurgen.

O. werd in september 2015 door de rechtbank in Assen wegens doodslag en poging tot doodslag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Twee weken geleden eiste advocaat-generaal (AG) Leo den Hollander in hoger beroep een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag op de partner en poging tot moord op de dochter.

Het gerechtshof legde voor doodslag en poging tot doodslag vijf jaar cel en tbs met voorwaarden op, de maximumstraf in combinatie met de 'mildere' vorm van tbs. Het hof hield in sterke mate rekening met de conclusies en adviezen van gedragsdeskundigen en de reclassering. O. heeft een hele reeks stoornissen, waaronder een autistische en een depressieve stoornis en er is sprake van een ziekelijke afhankelijkheid van alcohol, waardoor ze volgens de deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar was.

Behandeling

Zonder behandeling werd de kans op herhaling als matig tot hoog ingeschat. De deskundigen en de reclassering adviseerden het opleggen van tbs met voorwaarden en een zo spoedig mogelijke behandeling bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen. O. verblijft momenteel in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in Zwolle. Daar stelt ze zich 'meewerkend en begeleidbaar' op, aldus het hof.

De vrouw heeft volgens het hof in 'een suïcidale roes' haar partner met een sjaal gewurgd. Vervolgens probeerde ze haar jongste dochter te wurgen. Pas toen de dochter begon te gillen, kwam O. bij haar positieven. 'Het gezin is door het handelen van de verdachte op een afschuwelijke manier uit elkaar gerukt', aldus het hof. O. moet aan haar jongste dochter 5000 euro smartengeld betalen.

In een reactie stelt raadsman Tjalling van der Goot dat zijn cliënte niet in cassatie zal gaan. ,,Cliënte heeft het gevoel dat recht is gedaan.’’ Van der Goot sprak van 'een gewogen oordeel, waarbij het hof met de belangen van alle betrokkenen rekening heeft gehouden'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.