Inbreker uit Havelte krijgt 5 jaar cel

De inbreker die in mei een gezin in Steenwijk overviel met een mes heeft donderdag 5 jaar cel opgelegd gekregen. Tegen de man was in de rechtbank in Zwolle 8 jaar cel geëist.

De rechtbank achtte poging tot doodslag, een afpersing en diefstal bewezen. De 33-jarige Maurice H. uit Havelte brak op 23 mei 's nachts in. Hij haalde een mes uit de keuken en viel de net wakker geworden bewoners in hun slaapkamer aan.

Er ontstond een worsteling waarbij het bed instortte. Met een aantal rake vuistslagen werd H. bewusteloos geslagen. H. werd uiteindelijk in de slaapkamer van het echtpaar opgepakt. Het mannelijke slachtoffer was met het mes geraakt in zijn kaak, de vrouw had forse steekwonden in haar hand. Hun kinderen bleven ongedeerd. De kamer bleek later een grote ravage: het bloed zat tot aan het plafond.

De rechtbank rekende het de man zwaar aan dat hij de aangevers en hun kinderen een beangstigende ervaring heeft gegeven. "De overval heeft het gevoel van veiligheid van het hele gezin enorm aangetast en ertoe geleid dat zij niet meer onbezorgd en onbevangen in het leven kunnen staan", aldus het vonnis.

Tijdens de zitting twee weken terug wilden de slachtoffers vooral weten waarom H. voor hun woning had gekozen. Hij had er geen antwoord op. Hij was na een fors drankgelag hun woning binnengedrongen. De man is eerder voor een inbraak veroordeeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.