Ineens zit Aalden met overlast azc

Ze zijn er trots op, in Aalden. Al 20 jaar zijn er nagenoeg geen problemen rond het asielzoekerscentrum. Maar sinds enkele weken is ineens alles anders.

„Er zijn asielzoekers geplaatst die al bij voorbaat kansloos zijn voor een verblijfstatus. Ze komen uit vooral Noord-Afrikaanse landen, die als veilig worden beschouwd. Het gaat om een kleine groep, die aantoonbaar problemen veroorzaakt. Winkeldiefstallen, inbraken; ineens hebben winkeliers en dorpelingen er mee te maken”, zegt secretaris Michel de Heij van Dorpsbelangen.

Geen kans

De overlast wordt in het dorpskrantje bevestigd door de wijkagent. Ook hij haalt inbraken en diefstallen aan die op het conto worden geschreven van een handvol asielzoekers. Volgens de politie en de gemeente Coevorden gaat het inderdaad om Noord-Afrikanen die net in Aalden zijn komen wonen.

Het gaat om een groep die zo veel mogelijk verspreid over centra in Nederland wordt geplaatst. Ze maken geen kans, maar moeten wel de asielprocedure in voordat ze uitgezet kunnen worden.

Gevaar voor goede relatie

Dorpsbelangen roept opvangorgaan COA en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) op geen ‘kansloze en risicovolle’ asielzoekers meer te plaatsen in Aalden. ,,Anders komt de vrijwel probleemloze relatie van het dorp met het azc onder druk te staan. Het kan niet zo zijn dat een kleine groep het verziekt voor ons dorp en al die andere asielzoekers.’’ Het azc in Aalden heeft een capaciteit van 450 personen.

Burgemeester en wethouders onderschrijven de opstelling van Dorpsbelangen volledig. Wethouder Joop Brink (PvdA) heeft meteen aan de bel getrokken bij het COA om de overlast te stoppen. ,,Het kan inderdaad niet zo zijn dat door crimineel gedrag van een kleine groep de zo goede relatie tussen het asielzoekerscentrum en de dorpsgemeenschap op het spel wordt gezet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.