Initiatiefnemer FOC hekelt onjuiste informatie in brief

ASSEN De provincie Drenthe moet een outlet center op ruimtelijke ordening beoordelen. Raymond Coronel: ,,Het economisch risico of belang is voor de ondernemers.’’

Coronel wil graag een Factory Outlet Center (FOC) bij het TT Circuit starten. Hiervoor moet de provincie het ruimtelijke beleid aanpassen. In de provinciale staten lijkt zich een meerderheid af te tekenen om tegen te stemmen na een brief van Marijke van Hees, voorzitter van de door minister Henk Kamp ingestelde Regiegroep Retailagenda.

Van Hees schreef de provincie voor de zomer en was duidelijk over een outletcentrum in het Noorden. Zij wil dat de Groningen, Drenthe en Friesland ‘gezamenlijk optrekken tegen grootschalige detailhandel buiten het centrum’. Volgens Coronel staan in de brief verschillende aantoonbare ‘onjuiste aannames’. Als antwoordt op Van Hees stuurde hij ook een brief naar Gedeputeerde Staten. Hierin quote Coronel onder meer uit de Retailagenda zoals ‘De Retailagenda moet aansluiten op lopende initiatieven en zal deze versterken en waar mogelijk versnellen’ en ‘Daarnaast dient de Retailagenda meer ruimte te bieden voor ondernemen en innoveren’.

Volgens Coronel is dat laatste het geval bij een FOC. ,,Een outlet is iets dat groeit, terwijl de winkelverkopen inzakken. Daarmee is het een innovatieve ontwikkeling’’, zegt hij. Daarbij is het borgen van bestaande economische belangen van winkelketens en vastgoedeigenaren in de binnenstad geen belang dat door de retailagenda en het ruimtelijke ordeningsbeleid mag worden gediend, stelt Coronel. Eigen verantwoordelijkheid moet voorop staan.

In de brief wijst Coronel ook op de positieve effecten van een FOC voor onder meer de horeca en toeristenbranche. Uit verschillende rapporten blijkt dat FOC’s populair zijn bij toeristen. Zo staat in de Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland 2014 dat Bataviastad (de outlet) en pretpark Walibi Holland samen goed zijn voor 3 miljoen bezoekers per jaar, 24 procent van de bezoeken in totaal. In het rapport ‘Toerisme in de Regio’ van het ING Economisch Bureau staat dat Flevoland met ‘een groeiende shoppinglocatie als Bataviastad en accommodaties in bungalowparken meer internationale bezoekers trekken’.

Coronel vindt dat de Retailagenda de noodzakelijke objectiviteit verliest door een gebrek aan deugdelijke onderbouwing en gebrek aan juistheid van stellingen. ,,Noord-Nederland heeft nieuwe economische dragers nodig, om het vestigingsklimaat op peil te houden’’, zegt Coronel. De provincie Drenthe beslist waarschijnlijk eind dit jaar over de komst van een FOC.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
FOC
menu