Initiatiefnemer zonnepark Assen: Wij zijn onrechtvaardig behandeld

Na Solarcentury Benelux is ook TPSolar boos op Assen omdat het door het bedrijf ontwikkelde zonnepark niet is meegenomen in de besluitvorming. Dat terwijl er alleen maar enthousiaste reacties waren op de beoogde locaties.

‘Wij zijn op verkeerde been gezet’

Zonneparkenbouwer TPSolar heeft geen goed woord over voor de gemeente Assen. ,,We zijn niet serieus genomen, op het verkeerde been gezet en onrechtvaardig behandeld’’, zegt het bedrijf uit Lijnden (bij Amsterdam) in een brief aan de gemeenteraad. TPSolar was een van de eerste initiatiefnemers in Assen voor de bouw van een zonnepark. Het ging om een terrein ten noorden en noordoosten van de golfclub in Zeijerveen. Met de eigenaar van de grond was ook al een principe-akkoord bereikt. Vanaf oktober 2017 heeft TPSolar intensief contact gehad met de gemeente over de voortgang, maar in de uiteindelijke plannen, die inmiddels door de gemeenteraad zijn bekrachtigd, komt het bedrijf tot eigen verbazing helemaal niet meer voor.

Ook Solarcentury voelt zich in de kou gezet

TPSolar is niet het enige bedrijf dat zich door de gemeente in de kou voelt gezet. Solarcentury Benelux kwam twee weken geleden al met dezelfde klacht. Het bedrijf beschouwde zich op basis van de vele gesprekken die sinds 2017 waren gevoerd met de gemeente ook een serieuze partner, maar wordt niet meer genoemd. De gemeente handelt in strijd met de gewekte verwachtingen, aldus Solarcentury.

Ook voor dit bedrijf ging het eveneens om plannen bij Zeijerveen en er waren al ontwikkelovereenkomsten gesloten met grondeigenaren.

In buurtschap Rhee ging het ook mis

Zoals TPSolar en Solarcentury boos zijn dat zij helemaal niet meer voorkomen in de gemeentelijke plannen, waren de bewoners van Rhee woedend dat aan de rand van hun buurtschap een zonneweide zou worden gebouwd. Rhee was oorspronkelijk helemaal niet in beeld, maar werd door de speciale werkgroep die was samengesteld om de locaties vast te stellen, alsnog naar voren geschoven. Op voorspraak van een werkgroeplid dat voordeed komen dat hij namens de inwoners van Rhee sprak. Dat werd ook klakkeloos voor waar aangenomen.

Verantwoordelijk wethouder Gea Smith van GroenLinks bleef aanvankelijk ook nog vasthouden aan Rhee als zonneweide-locatie. Pas in de besluitvormende gemeenteraad erkende zij dat er iets fout was gegaan in de communicatie met de bewoners.

In tegenstelling tot Rhee kwam Zeijerveen wel steeds in de plannen van Assen voor. TPSolar en Solarcentury hopen alsnog op een kans. TPSolar wijst erop dat in het voortraject en in overleg met de gemeente al veel werk is gedaan. Het bedrijf hoopt dat met een gesprek met de gemeente de lucht kan worden geklaard.

Assen zegt dat nooit toezeggingen zijn gedaan en van beloftes al helemaal geen sprake is. Dat kan ook niet omdat het beleid nog moet worden uitgewerkt, aldus de gemeente. De bedrijven voldoen ook niet aan de voorwaarden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.