Inloop daklozen Emmen naar voormalig sekshuis

De inloop voor daklozen in Emmen verhuist van het Bendienplein naar het voormalige pand van bordeel privéhuis Lenie aan de Verlengde Spoorstraat.

In kannen en kruiken

Hoewel het formele besluit nog genomen moet worden en betrokkenen zwijgen, lijkt alles in kannen en kruiken. Het sekshuis is sinds kort gesloten en de exploitante, die met haar man op de eerste etage woonde, is verhuisd.

Wethouder Jan Bos (Wakker Emmen) verklaarde eerder dit jaar dat hij het liefst op zo kort mogelijke termijn de daklozeninloop naar een andere plek wil hebben. Voor vestiging in het voormalige sekshuis is geen wijziging van het bestemmingsplan nodig. Dit geldt wel voor het enige andere pand dat nog in beeld was, zogeheten Sedna-gebouw op de hoek Veenkampenweg/Parallelweg bij het station. Bovendien wonen daar mensen in de buurt, die aangeven de komst van de daklozeninloop tot de hoogste rechter aan te zullen vechten. In de Verlengde Spoorstraat staan louter bedrijfspanden.

Ergernis

De huidige inloop voor dak- en thuislozen is gevestigd aan het Bendienplein, op enkele honderden meters van het station. Bij de opening in 2010 beloofde toenmalig wethouder Henk Jumelet (CDA) dat deze voorziening van het Leger des Heils daar maximaal vier jaar zou blijven. Maar deze inloop is nog altijd open, tot ergernis van een deel van de bewoners en bedrijven in die omgeving. Bos koerste aanvankelijk op verhuizing naar het eerdergenoemde Sedna-pand. Dit leidde tot veel verzet van omwonenden. Zij stelden dat hun buurt al genoeg wordt geteisterd door allerlei vormen van overlast. Ook de belangenvereniging Oud Emmen en de erkende overlegpartner Het Centrum (soort wijkvereniging) dienden een bezwaar in.

De bezwarencommissie oordeelde dat Bos steken had laten vallen. De wethouder besloot daarna de procedure opnieuw te doen. De zoektocht richtte zich op panden in een straal van enkele honderden meters van het station. Dit is het gebied waar de doelgroep vaak komt of bivakkeert. De voormalig exploitante van privéhuis Lenie verwijst voor informatie door naar de gemeente. De wethouder laat via een woordvoerster weten dat hij pas een toelichting geeft als het besluit door het college van burgemeester en wethouders is genomen. Naar verluidt staat het voorstel voor komende dinsdag op de agenda.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.