Inspecties stellen Veilig Thuis Drenthe onder verscherpt toezicht

Drentse gemeenten moeten samen 1,2 miljoen euro extra beschikbaar stellen om orde op zaken te stellen bij Veilig Thuis. Dat is woensdag gezegd in een reactie op het besluit van de inspecties om Veilig Thuis Drenthe onder verscherpt toezicht te stellen.

Veilig Thuis Drenthe zet zich in voor een plek die geborgen en vertrouwd zou moeten zijn, maar dat nu niet is.

Aanleiding voor het verscherpt toezicht vormt de uitkomst van de hertoets op 20 mei 2016. De geconstateerde wachtlijsten zijn risicovol voor leden van gezinnen en huishoudens.

Wethouder Jan Bos van Emmen, vice-voorzitter van het algemeen bestuur, onderschrijft de conclusies van de inspecties. Toch is hij teleurgesteld over de maatregel. ,,We waren al goed op weg met een verbeterplan.''

Om voldoende medewerkers te kunnen inhuren moet het budget voor Veilig Thuis volgens Bos van 2,4 miljoen naar 3,6 miljoen per jaar. Gemeenten wordt gevraagd dat extra geld op te hoesten. De grootste betalen het meeste. Voor Emmen gaat het om 225.000. De gemeenteraden zijn ingelicht, zei Bos. Alle wethouders al eerder.

De kosten vallen volgens hem hoger uit door een forse toename van meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling en door strengere wettelijke richtlijnen. Eind mei is door de inspectie geconstateerd dat Veilig Thuis Drenthe niet voldoende heeft gedaan om knelpunten op te lossen. De Drentse gemeenteraden beslissen of het gevraagde extra geld er komt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.