Internetters in Westerveld die op het verkeerde paard hebben gewed, kunnen alsnog glasvezel krijgen (maar betalen fors meer)

Inwoners van Westerveld die voor snel internet hun hoop hadden gevestigd op Glasvezel Buitenaf, hebben verkeerd gegokt. Ze kunnen alsnog glasvezel krijgen, maar zijn dan fors duurder uit.

Donderdag 1 november was het daar eindelijk, na een half decennium vijven en zessen: het officiële startsein voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Westerveld. In het buitengebied van deze landelijke gemeente is het internet op dit moment zo traag dat gelijktijdig bellen en tv-kijken vaak al problemen geeft. Maar ook Westerveld maakt zich nu op voor het online tijdperk. Beter laat dan nooit. De initiatiefnemers van Westerveld Op Glas (WOG) verwachten dat iedereen die zich heeft aangemeld volgend jaar zomer op topsnelheid het wereldwijde web over kan.

Maandelijkse termijnen van een tientje

Met de eindstreep in zicht meldde zich nog een alternatieve aanbieder aan het lokale glasvezelfront: Re-Net. Deze dochter van netwerkbedrijf Rendo bracht veel inwoners aan het twijfelen. Haar Glasvezel Buitenaf zou dankzij de lagere, eenmalige kosten goedkoper uitpakken. Bovendien kon deze vastrechtvergoeding van ruim over de duizend euro in aanlokkelijke, maandelijkse termijnen van iets meer dan een tientje worden afbetaald. WOG biedt die mogelijkheid niet.

Aan de andere kant: Westerveld Op Glas, gesteund door KPN, ging sowieso aanleggen. Glasvezel Buitenaf zou alleen gaan graven als minimaal 40 procent van de adressen meedeed.

Terwijl in opdracht van WOG intussen al tientallen kilometers glasvezel zijn ingegraven, is de wervingscampagne van Glasvezel Buitenaf nog aan de gang. Maandag 12 november maakt Re-Net de balans op. Met nog een paar dagen te gaan staat de teller op 770 inschrijvers, oftewel 21 procent van de huishoudens in het buitengebied. Directeur Eddy Veenstra van Rendo moest een week geleden al toegeven dat het ‘best lastig’ wordt om Glasvezel Buitenaf door te laten gaan. De 40 procent lijken niet te worden gehaald, bij lange na niet zelfs.

Kosteloos van het contract af

Hoe nu verder voor de inwoners die kennelijk op het verkeerde paard hebben gewed? Tijdens een recent overleg van alle partijen op het gemeentehuis in Diever heeft Re-Net al beloofd dat ze in elk geval kosteloos van hun contract af kunnen. WOG-voorzitter Eric Olaf Brinkers: ,,Afgesproken is dat Re-Net haar klanten hierover actief zou informeren. Dat is nog niet gebeurd. Mogelijk wacht het bedrijf tot maandag.”

Volgens hem zijn desondanks ‘enkele tientallen’ klanten van Re-Net al overgestapt naar Westerveld Op Glas.

Boete van 250 euro

Het slechte nieuws voor deze groep is dat ze bovenop de hier toch al hogere eenmalige kosten - 1600 in plaats van 1300 euro, die dus ook niet in maandtermijnen zijn te betalen - een extra bedrag van nog eens 250 euro kwijt zijn. Dit omdat WOG háár campagne op 23 oktober al heeft beëindigd. WOG houdt vast aan deze boete, laat Brinkers weten: ,,Wij zitten ook met extra kosten namelijk. Hier en daar zullen we de planning moeten aanpassen. En stel dat een hele straat al is voorzien van glasvezel en de graafploeg voor een of twee adressen terug moet komen - dat is bepaald niet goedkoop.”

Als de door WOG en Re-Net opgegeven deelnamecijfers kloppen - WOG komt tot dusver uit op 35 procent van de adressen, Re-Net dus op 21 procent - kan het totaal oplopen tot ruim boven de 50 procent. WOG beloofde eerder dat bij een percentage van minimaal 50 alle deelnemers 100 euro korting zouden krijgen op de eenmalige kosten. ,,Nee, nee”, kapt Brinkers af. ,,We hanteren de telling van 23 oktober.”

Veenstra ‘blij met snel internet’

Eddy Veenstra van Rendo wil het liefst 12 november afwachten en ‘niet op de zaken vooruitlopen’. Maar hij snapt ook wel dat, met nog slechts enkele dagen te gaan, Glasvezel Buitenaf het onderspit delft in Westerveld. ,,Ik ben in elk geval blij dat ook deze gemeente straks snel internet heeft. Daar gaat het om”, laat hij optekenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.