Internist Refaja berispt om stoppen behandeling

Een internist van het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal is door het medisch tuchtcollege berispt omdat hij de behandeling van een leukemie-patiënt plotseling afbrak.

De patiënt is in 2015 overleden. Zijn familie had een zaak aangespannen tegen de arts. De internist verbrak de behandelrelatie met de patiënt vrij plotseling na een ruzie-achtig telefoongesprek. Dat had hij niet zomaar mogen doen, vindt het tuchtcollege, want de patiënt was op dat moment al in zijn laatste levensfase.

De patiënt had enkele keren met het ziekenhuis gebeld omdat hij zich ineens veel slechter was gaan voelen. Hij werd telkens niet doorverbonden met de internist. Toen dat eindelijk wel lukte, ontaardde het telefoontje. Het tuchtcollege oordeelde vorig jaar al dat de arts meer begrip had moeten tonen voor de lastige situatie van de patiënt en had moeten begrijpen dat hij gefrustreerd was geraakt doordat hij steeds niet werd doorverbonden.

De arts is tegen het oordeel van het regionaal tuchtcollege in Groningen in beroep gegaan maar kreeg geen gelijk van het centraal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Den Haag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.