Eindelijk mag ze praten met de buitenwereld. Boerin Annemiek Koekoek uit Tynaarlo zocht de liefde in het tv-programma Boer zoekt Vrouw . Die vond ze niet. Maar: ze heeft weer een date. Een interview.

De post ligt op de grenen keukentafel in de boerderij. Drie brieven liggen er. Eentje met alleen de naam Annemiek op een enveloppe geschreven. ,,De schrijver heeft hem waarschijnlijk zelf in de bus gestopt.”

Annemiek Koekoek (26) kijkt er niet meer van op. Sinds drie mannen haar boerderij in het populaire tv-programma Boer zoekt Vrouw verlieten en zij alleen overbleef, heeft ze honderden verzoeken voor een afspraakje gekregen.

Niet alleen per post, ook via de mail en Instagram. ,,Ik bekijk ze allemaal. Eerlijk gezegd kijk ik eerst naar de foto. Is het een leuke vent, dan lees ik de hele brief. Met lezen heb ik moeite door mijn dyslexie.”

Binnenkort een date

En, zit er een geschikte kandidaat tussen?

Het blijft even stil.

,,Jaaaah, ik heb binnenkort een date. Met een jongen uit Groningen. Een leuke vent om te zien, volgens de foto. Maar we hebben nu de coronacrisis, een lastige tijd om te daten. Dus moeten we nog even kijken hoe we dat gaan doen.”

Een eenzame kerst

Na de laatste tv-uitzending van Boer zoekt Vrouw van zondagavond mag Annemiek vrijuit praten over haar liefdesavontuur op tv. Bijna een half jaar heeft ze kaken op elkaar moeten houden.

In december was de logeerweek op de boerderij in Tynaarlo na vier dagen al beëindigd. Al haar drie uitverkoren mannen bleken het voor haar niet te zijn en waren huiswaarts gekeerd. ,,Ik heb nog nooit zo’n eenzame kerst gehad.”

Maar liefst 633 brieven

Annemiek Koekoek leek het kijkcijferkanon van Boer zoekt Vrouw 2020 te worden. Ze kreeg veruit de meeste van de 1100 brieven van de tien boeren: 633 stuks leverde presentatrice Yvon Jaspers bij de jonge knappe boerin uit Tynaarlo af.

Ze koos de verlegen Steven uit Gelderland, de Friese Jelte en paardenfokker Erik uit Gelderland uit voor de logeerpartij op de boerderij met 120 koeien in Tynaarlo die ze samen met haar vader drijft.

Pa woont in het voorhuis, Annemiek in een knus verbouwd huisje in het boerderijdeel. ,,Ik woon in de oude stal. De jongens sliepen bij pap.”

Mijn type schrijft blijkbaar niet’

Boer zoekt Vrouw bracht niet wat ze had gehoopt. Annemiek vond haar ideale vent niet. ,,Tussen die 633 brieven zat niet een man waarvan ik zei ‘wow’. Ik hou van stoere, beetje macho kerels, die ondernemend zijn en op termijn op de boerderij willen wonen. En ze moeten er tegen kunnen dat ik 60 uur per week werk. Als een koe moet kalven, kan ik niet mee naar de verjaardagsvisite van schoonmoeder. Maar mijn type schrijft blijkbaar niet.”

Steven was de eerste man die de boerderij verliet. Pijnlijk moment was dat hij Annemiek vertelde dat hij kanker had gehad.

,,Dat hoorde ik tien minuten voor het keuzemoment. Ik had mijn keuze toen al gemaakt. In paniek heb ik mijn moeder gebeld. Zij had kanker toen ik acht was. Wat moet ik hiermee, vroeg ik haar? ‘Je moet je keuze niet laten bepalen door medelijden’, adviseerde ze.”

Geen klik

,,Met Jelte had ik geen klik. Hij klaagde veel en we hadden niet hetzelfde gevoel voor humor. Ik zag hem maandagavond bij Beau op tv. Daar zag ik een heel andere Jelte dan bij mij op de boerderij.”

Het leek met de overgebleven Erik wel te klikken, maar het familiebedrijf - de paardenfokkerij in Gelderland - bleek het breekpunt. De afstand tussen Noord-Drenthe en Gelderland was te groot.

,,In zijn brief schreef Erik dat de paarden een uit de hand gelopen hobby was. Hij werkte nog op een zorgboerderij en reed paarden voor anderen. Tijdens de logeerweek kwam ik er pas achter dat de paardenfokkerij zijn hoofdbestaan was. Het is een familiebedrijf met Erik als de spil waarom het draait, staat op de website. Je ziet mij op tv daarom steeds stiller worden.”

loading

Bram op de motor

Als redder in nood kwam Yvon Jaspers over naar Tynaarlo om de resterende brieven nog een keer door te spitten.

Bram uit Brabant verscheen met zijn motor op de oprit van de boerderij en reed met Annemiek achterop naar Gasselte waar ze een paardenritje maakten. Het werd ook niets. ,,Bram is twee jaar jonger dan ik, studeert en woont nog bij zijn ouders. Het verschil was te groot.”

Met Erik heeft ze nog regelmatig contact. ,,We bellen en appen. Van Jelte krijg ik af en toe nog een appje en met Steven heb ik geen contact meer.”

Annemiek: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen’

Hoe kijkt Annemiek terug op Boer zoekt Vrouw ? ,,Ik heb een hoop geleerd en mezelf beter leren kennen. De meeste mensen reageren positief en in de supermarkt roepen ze soms ‘Hé, ben jij Annemiek van Boer zoekt Vrouw ?’ Op sociale media staan wel eens vervelende reacties. Maar ik laat me niet tegenhouden door verzuurde mensen.”

En als ze het programma mocht overdoen? ,,Dan zou ik aan het begin heel duidelijk omschrijven op wat voor type man ik val.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe