Investeringen op laag pitje na WMD-strop

Het miljoenenverlies van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) bij projecten in Indonesië heeft wel degelijk gevolgen voor inwoners van Drenthe.

Notitie

Zo zal de vervanging van zogeheten AC-waterleidingen door heel Drenthe vertraging oplopen. Dat valt op te maken uit een sam aan asbestcement-leidingen zouden in Drenthe binnen tien jaar worden vervangen door kunststof exemplaren.

De notitie is 10 augustus naar alle aandeelhouders, de Drentse gemeenten en de provincie, gestuurd. Daarin staat dat de ‘tering naar de nering’ moet worden gezet. Dat betekent: gas terug wat betreft investeringen door het Drentse waterbedrijf.

Scheur in de broek

Dit alles heeft te maken met de betrokkenheid van de waterleidingmaatschappij bij projecten in Indonesië. Van de circa 40 miljoen euro die daar geïnvesteerd is, komt naar verwachting maar een klein bedrag terug. Al eerder werden leningen aan Indonesische waterpartners kwijtgescholden (ongeveer 12,5 miljoen euro) en werden er voor 14 miljoen euro kosten gemaakt.

De WMD zelf loopt sowieso een scheur op in de broek van minimaal 12,8 miljoen euro. Dat wordt uit de reserve gehaald, waardoor het eigen vermogen significant afneemt. Volgens de notitie zijn de Indonesië-activiteiten van de WMD, gemeten naar de omvang van het weerstandsvermogen, ‘buitenproportioneel’.

Wel degelijk gevolgen

Twee maanden geleden werd nog gesteld dat de Drentse burger niets zou merken van het miljoenenverlies. Een WMD-woordvoerder zegt nu dat er wel degelijk gevolgen zijn, maar wil of kan niet zeggen hoeveel vertraging de vervanging van de waterleidingen zal oplopen. ,,Feit is dat we minder kunnen investeren. De asbestcement-leidingen zijn een voorbeeld. We willen de watertoren van Assen ook restaureren. Misschien dat dit ook minder snel zal gaan, maar dat kan ik nog niet met zekerheid zeggen.’’

De afwikkeling van het Indonesische avontuur heeft overigens geen effect op het Drentse watertarief.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.