Inwoner Nieuw-Scheemda verstopt 95.000 euro in Drents vakantiehuisje (crimineel geld, zegt OM)

Bankbiljetten.

In zijn gehuurde vakantiehuisje op vakantiepark Aqualanda in Nieuwediep werden drugs, een vuurwapen en bijna 95.000 euro aan contant geld gevonden. De nu 37-jarige inwoner van Nieuw-Scheemda houdt vol dat hij het geld heeft verdiend met de handel in bitcoins.

Het Openbaar Ministerie gelooft hem niet. Tegen de man is in hoger beroep 1,5 jaar gevangenisstraf geëist voor witwassen van crimineel geld, bezit van drugs en een verboden vuurwapen. De rechtbank in Assen sprak hem eerder vrij van witwassen. Naar het oordeel van de rechtbank kon het OM niet bewijzen dat zijn verhaal over de bitcoins niet klopt.

De man is door de rechtbank wel veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf voor drugs-en wapenbezit. Een fors lagere straf. En veel belangrijker: hij zou het in beslag genomen geld terug moeten krijgen. Het Openbaar Ministerie is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. Die zaak is deze week behandeld voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Semi-automatisch vuurwapen

In het vakantiehuisje waar de man tijdelijk woonde, is bij een politie-inval in 2018 speed, wiet en een semi-automatisch wapen gevonden. Ook lag in huisje ruim 94.000 euro aan cash geld. Dat was onder anderen verstopt in een leeggespoten brandblusser. Het OM eiste bij het hof dezelfde straf als bij de rechtbank. Over twee weken wordt uitspraak gedaan.

menu