Inwoners kiezen bijzondere objecten en plekken in Emmen

De luchtwachttoren en het turfcafé in Schoonebeek, de Schimmeres in Emmen, de grote graansilo bij het station in Nieuw-Amsterdam en het joodse kerkhof tussen Westenesch en Noordbarge.

Zomaar een greep uit de vele objecten die de afgelopen weken door organisaties en inwoners naar voren zijn geschoven als bijzonder object of bijzondere plek in de gemeente Emmen. Het gemeentebestuur wil een lijst maken met daarop plekken en gebouwen die vanwege hun historie of een bijzondere gebeurtenis speciale aandacht verdienen. Aan de de oproep aan de bevolking om mee te denken werd goed gevolg gegeven. Zo’n negentig mensen bezochten de afgelopen weken een of meer van de zes op touw gezette bijeenkomsten. Zij kwamen met enkele honderden suggesties.

Grote respons

Olav Reijers van het bureau The Missing Link begeleidt namens de gemeente het proces. Hij is blij verrast door de grote respons. ,,Er werden bekende panden en plekken genoemd, zoals de Veenkerk in Klazienaveen-Noord, het oude dierentuinterrein en molen Grenszicht in Emmer-Compascuum. Er werd ook aandacht gevraagd voor objecten die veel minder in het oog springen. Zoals een klein oorlogsmonument, net buiten Schoonebeek. Er werden eveneens gebruiken genoemd, zoals bijvoorbeeld het zandstrooien in Zwaantje Hans Stokmans Hof, ook in Schoonebeek.’’

Erfgoedwaardenkaart

Reijers maakt van alle suggesties een ordentelijk overzicht en daarna stelt de gemeente de zogeheten erfgoedwaardenkaart vast. De objecten, gebieden en gebruiken die daarop staan, worden niet automatisch tot in de eeuwigheid beschermd. Wel dient de kaart steeds uit de kast te worden gehaald als de gemeente ergens nieuwe ontwikkelingen mogelijk wil maken. Dan kan worden gekeken of daar cultureel erfgoed aanwezig is en of plannen daarom aangepast moeten worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.