Inwoners van Hoogeveen en Emmen besmet met coronavirus (in totaal 18 bevestigde besmettingen in Drenthe en Groningen)

Corona in Drenthe ANP

Twee inwoners van Drenthe zijn onlangs positief getest op het coronavirus. Het gaat om een inwoner van Emmen en van Hoogeveen. Dat heeft de GGD Drenthe donderdag bekendgemaakt.

De twee brengen het totaal in de provincie Drenthe op 14 bevestigde besmettingen. Eerder werd het virus gevonden bij inwoners van de gemeenten Coevorden en een vrouw uit Emmen. Onder de Coevordenaren zijn twee kinderen, leerlingen van een basisschool en in een middelbare school in Coevorden. De vrouw uit Emmen werkt als schoonmaakster op een basisschool in die plaats.

In de gemeente Groningen zijn donderdag twee nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Woensdag zijn ook twee coronabesmettingen in Groningen gemeld door de GGD: bij een 21-jarige studente uit Groningen en een 62-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela.

Thuisisolatie

De 62-jarige ligt in het ziekenhuis in Scheemda. Voor zover bekend is in Drenthe geen van de coronapatiënten opgenomen in een ziekenhuis. Bij de twee nieuwe patiënten in Drenthe gaat het om volwassenen. Beiden zijn in thuisisolatie. ,,Zoals gebruikelijk wordt het contactonderzoek rondom deze personen opgestart”, aldus de GGD. Donderdag werd bekend dat ook bij een inwoner van Staphorst corona is geconstateerd. Ook deze patiënt verblijft thuis.

Niet blindstaren op cijfers

De GGD Drenthe meldt elke dag om 11 uur en om 16 uur of er nieuwe besmettingen zijn en hoeveel. Het RIVM publiceert dagelijks om 14.00 uur het cijfer van het aantal nieuwe mensen dat in Nederland positief getest is op het coronavirus. Dat ligt sinds woensdag boven de 500. Sjaak van de Gouw van GGD Nederland zegt bij de NOS dat we ons niet moeten blind staren op de cijfers. Volgens hem is niet bekend hoeveel mensen in ons land exact met corona zijn besmet. Zeker is, zo stelt hij, dat het er meer zijn dan uit die cijfers blijkt.

Ook mensen die lichte klachten hebben en uit een risicogebied komen, worden volgens hem sinds vorige week vrijdag niet meer vanzelfsprekend getest op corona. Zij krijgen het advies om thuis te blijven tot ze klachtenvrij zijn. Huisgenoten van positief geteste personen worden ook niet meer getest, ook niet als ze symptomen hebben zoals hoesten, kortademigheid en koorts.

‘Huisgenoten testen uit oogpunt van volksgezondheid niet nodig’

Dat huisgenoten niet meer getest worden, komt volgens het RIVM doordat vanwege de werkdruk en de dreigende schaarste van testmateriaal andere prioriteiten worden gesteld. Bovendien is testen van deze mensen uit oogpunt van volksgezondheid niet meer nodig, omdat het volgens de experts vrijwel zeker is dat zij door hun huisgenoot zijn besmet met corona. Zij moeten in thuisisolatie blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn. Alleen als hun klachten verergeren, moeten ze zich melden.

menu