Inwoners van de Veenkoloniën willen zich medisch laten onderzoeken voordat de windmolens er staan (en daarna nog een keer)

De Veenkoloniën voeren al jaren actie tegen de komst van de windmolens, zoals hier in 2016. Foto: Archief/Huisman Media

Inwoners in de Veenkoloniën eisen een individuele gezondheidstest voor de aanleg van het windpark Drentse Monden en Oostermoer.

Ze willen de effecten van laagfrequent geluid op het lichaam voor en na de bouw van het windpark kunnen vergelijken. Een delegatie van de inwoners en wethouder Freek Buytelaar van de gemeente Borger Odoorn praat morgen met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van Groningen en Drenthe. Buytelaar heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen een ‘0-meting’ bij inwoners te onderzoeken.

45 Turbines

De inwoners willen dat de tests voor de zomer worden uitgevoerd. Dan plaatsen de initiatiefnemers van het windpark de eerste proefturbine. In het Mondengebied komen 45 turbines.

,,Wij hechten grote waarde aan de test’’, zegt Janet Holtkamp uit Nieuw Buinen. ,,Als mensen straks ineens last krijgen van geheugenstoornissen, concentratie of slaapproblemen, kun je de gegevens voor en na de komst van het windpark op een rij zetten.

Zoem- en bromtonen

Op dit moment worden klachten vaak niet serieus genomen.’’ Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft bijna een op de tien Nederlanders af en tot of constant last van laagfrequent geluid. Dat zijn zoem- en bromtonen die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld windmolens, fabrieken, snelwegen, maar ook wasmachines en slecht opgehangen cv-ketels.

‘s Nachts metingen

Om er zeker van te zijn hoeveel laagfrequent geluid er in de huizen wordt geproduceerd en van buitenaf binnen komt, zijn inmiddels tientallen woningen in het Drentse Mondengebied onderzocht. Dat is gebeurd door Mariana Alves-Peireira. De Portugese deed in opdracht van overheden, universiteiten en kennisinstellingen wereldwijd onderzoek naar laagfrequent geluid. Alves-Pereira verrichtte ’s nachts metingen in en rond woningen.

Verankeren in milieuwetgeving

,,Ik hoop dat onderzoek en metingen ertoe bijdragen dat laagfrequent geluid wordt verankerd in milieuwetgeving. Voor hoorbaar geluid bestaan duidelijke normen, maar dat geldt niet voor bromtonen waar mensen veel last van kunnen hebben’’, zegt Alves-Pereira.

Volgens de Stichting Laagfrequent Geluid handelen GGD’s in het algemeen klachten vaak bot af. Op haar site schrijft de stichting: ‘Laat u niet afschepen met een gedragstherapie als oplossing’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe