Inzamelbox voorkomt dat ambtenaren gevonden voorwerpen stelen

Hoe voorkom je dat medewerkers van politie of gemeente zich laten verleiden om met een gevonden portemonnee aan de haal te gaan?

BenKwijt heeft het recept: een box met een deksel dat is voorzien van een slot en een gleuf in het midden. Een vergaarbak waar eerlijke vinders portemonnees, telefoons, autosleutels en dergelijke in kunnen droppen zonder dat ze het risico lopen dat ze in verkeerde handen terecht komen.

BenKwijt, het vangnet voor gevonden voorwerpen in de gemeentes Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn, heeft op politiebureau’s in Emmen, Klazienaveen, Coevorden en Exloo deze boxen geplaatst. De boxen worden periodiek opgehaald door een medewerker van BenKwijt. De spullen worden opgeslagen en geregistreerd in het servicepunt van BenKwijt aan het Stationsplein in Emmen.

Rambam

De BenKwijt inzamelbak is het antwoord op de portemonneetest van het tv-programma Rambam. Elk jaar test het programma de eerlijkheid van gemeentes en politie door goedgevulde portemonnees als ‘gevonden voorwerp’ in te leveren. De laatste editie in Limburg gaf een onthutsend resultaat. Een fors aantal van de twaalf portemonnees met meer dan 100 euro aan bankbiljetten raakte spoorloos. ,,Mede daarom neemt de politie die spullen liever niet in ontvangst’’, zegt coördinator Harrie Harms van BenKwijt. De inzamelbox moet voorkomen dat medewerkers op het bureau in de verleiding komen. De eerlijke vinder kan zijn gegevens achterlaten op het bureau om vervolgens het gevonden voorwerp in de box te droppen.

Het plan om de wildgroei van een ander soort gevonden voorwerpen, weesfietsen, rond stations in de gemeente Emmen aan te pakken, sorteert effect volgens Harms. ,,Er zijn 84 fietsen weggehaald. Daarvan zijn er inmiddels dertig terug bij de rechtmatige eigenaar. Van de rest kan een op de drie zo de ijzerbak in. De rest wordt opgeknapt. Vooral bij station Emmen ziet het er nu een stuk beter uit dan een paar maanden geleden. De extra uren die we van de gemeente hebben gekregen, hebben zich terugbetaald.’’

Het televisieprogramma RamBam onderzocht vijf jaar op rij hoe gemeenten omgaan met gevonden voorwerpen. De laatste editie van de portemonneetest is te zien in onderstaande video.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.