Ironie bij NK Stoepranden Meppel: binnenspelen om buitenspelen te promoten

Om het buitenspelen te stimuleren worden overal in het land voorrondes voor het NK Stoepranden voor basisschoolleerlingen gehouden. Zo ook in Meppel. Ironisch: de wedstrijd is binnen in sporthal Ezinge.

Kinderen moeten meer buitenspelen. Dat vindt de stichting Jantje Beton, dat vinden dokters en dat vindt de gemeente Meppel. Dus wat gebeurt er? De gemeente organiseert een voorronde voor het NK Stoepranden. Een spel waarbij een duo een bal tegen een stoeprand van de ander moet gooien om punten te verdienen.

Het addertje? Op de stralende woensdag met 26 graden wordt dit festijn binnen in de warme sporthal Ezinge gehouden. Met oranje plastic nepstoepranden. Tja.

‘Geen risico nemen’

,,We wilden het risico niet nemen dat het afgelast moest worden vanwege regen’’, legt Liane van Elp van de gemeente Meppel uit. Ze ziet de ironie er zelf ook wel van in. De beloofde zestig kinderen zijn dan ook niet op komen dagen, het zijn er tien. En dat kun je die andere vijftig met dit weer eigenlijk niet kwalijk nemen. Die zijn wellicht écht aan het buiten spelen.

De tien helden die er wel zijn, gaan sportief met de situatie om. Zoals Ryan (8) en Sem (11) die het zweet van de inspanning op zijn voorhoofd hebben staan. ,,Eigenlijk is het wel beter om het binnen te spelen, buiten heb je veel afleiding van auto’s, of andere mensen. Hier hoef je nergens op te letten behalve op de bal.’’

Bijna geen goede stoepranden in Meppel

Bovendien schort er wel wat aan de Meppeler stoepranden, zegt Sem. ,,Bij mij in de wijk zijn er geen goede stoepranden, ze zijn allemaal schuin.’’ Dat beaamt ook van Elp: ,,Er zijn weinig goede stoepranden in Meppel. En als ze er zijn is het aan een drukke weg.’’

De regels van het stoepranden vind je hier.

Ze spelen om een plek in de landelijke finale stoepranden op 16 september in Rotterdam (wel buiten) maar om nou te zeggen dat ze zich erg goed hebben voorbereid voert te ver. ,,Heb totaal niet geoefend’’, zegt Ryan. ,,Is niet nodig, ik heb net toch gewonnen. Je moet de bal een beetje hard gooien.’’ Sem: ,,Ik gooi liever in een boogje.’’

Gezonde hapjes... tot de snoepautomaat

Ryan wandelt ondertussen nog even langs Jongeren op gezond gewicht (Jogg) die gezonde hapjes hebben klaargemaakt. Opnieuw nobel van de gemeente, alleen jammer dat wie de deur van de hal uitgaat recht op een snoepmachine knalt waar alle pasverbrande calorietjes er direct weer aangegeten kunnen worden.

Volgende keer toch maar echt buitenspelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.