Is Noord-Drenthe echt de beste plek om te wonen?

Nergens in Nederland is het zo goed wonen als in Noord-Drenthe, zo bleek eerder deze week uit een onderzoek van de Rabobank. Mooi nieuws voor de inwoners van Noord-Drenthe, maar of het helemaal klopt?

In de Volkskrant maakt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans korte metten met het onderzoek. Hij zet de uitkomsten op een rijtje en concludeert dat de rapportcijfers voor de verschillende regio’s zo dicht bij elkaar liggen dat je er amper conclusies aan kunt verbinden.

Gedeelde eerste plaats

Noord-Drenthe scoort hoog, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Zuidwest-Drenthe, de Gooi- en Vechtstreek en tal van andere regio’s.

Foutmarges

Probleem is volgens Keulemans dat in de publicatie geen foutmarges zijn gebruikt die aangeven hoeveel de scores in het rapport kunnen afwijken van de werkelijke situatie. Zouden die foutmarges wel zijn toegepast, dan hadden er waarschijnlijk zes of zeven plekken op de gedeelde eerste plaats gestaan. Ede bijvoorbeeld, of het Gooi, of Amsterdam (drie van de allerbeste woonplekken uit eerdere onderzoeken).

Platteland versus stad

Dat neemt niet weg dat het wel degelijk goed toeven is in regio’s zoals Noord-Drenthe. Anders gezegd: je kunt door de bank genomen beter op het platteland van Groningen of Drenthe wonen dan in de oude binnesteden van Rotterdam en Den Haag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.