Erik Hendriks uit Havelte meldt zich dinsdag bij de voorzieningenrechter in Groningen. Die laatste bepaalt dan of de dwangsom van 10.000 euro die door de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) tegen de eigenaar van Vlinderparadijs Papiliorama opgelegd is, terecht is.

Grote vraag dinsdag is of ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’ in de winkel van Vlinderparadijs Papiliorama op de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld bij Havelte een evenement is of niet. Erik Hendriks vindt van niet, de inspecteurs van de Veiligheidsregio Drenthe vinden van wel. Zij legden na meerdere bezoeken een dwangsom, of beter gezegd een coronaboete, op.

Begin november verkoopt Hendriks op elf tafels. in zijn gesloten restaurant, door particulieren ingebrachte kerstdecoratie. Daarbij is voldaan aan alle geldende coronaregels. Volgens de inspecteurs van de VRD valt de verkoop niet onder de normale bedrijfsvoering en moet het daarom gezien worden als een evenement.

‘Bouwmarkten verkopen ook kerstspullen’

Hendriks snapt dat niet. „In allerlei bouwmarkten worden momenteel ook kerstspullen verkocht onder de noemer ‘kerstmarkt’, maar dat valt volgens de VRD wel onder de normale bedrijfsvoering. Bij ons gaat het dus ook om kerstdecoratie, ingebracht door particulieren. Normaal gesproken verkopen wij ook cadeau- en decoratieartikelen in de winkel. Maar dat doen wij bijvoorbeeld tijdens de Pasen ook.” Van een evenement is dus volgens Hendriks absoluut geen sprake. „Kijk, als ik nou Dickensfiguren in de winkel liet lopen, er muziek bij regelde en glühwein ging verkopen, snap ik het dat dat wordt gezien als een evenement. Maar dat is dit echt niet.”

Hendriks die de 10.000 euro onmogelijk kan betalen, wil dat de boete dinsdag van tafel gaat. Hij wordt daarbij bijgestaan door advocaat Siebrand Maakal. Ook die begrijpt niet dat ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’ wordt gezien als een evenement. „Als je aan een kerstmarkt denkt, dan denk je aan echt grote markten met lange rijen kramen met kerstspullen. Dan snap je dat dat geen goed idee is in deze tijd, maar dit is iets heel anders”, zo zei hij eerder al voor de microfoon van de regionale omroep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe