Is er nog hoop dat er minder turbines komen in Windpark Drentse Monden? Het ligt bij de initiatiefnemers...

Alleen de initiatiefnemers van Windpark Drentse Monden kunnen nog beslissen dat het aantal van 45 windturbines omlaag gaat. Ze hoeven die niet allemaal te bouwen.

Dit blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen van Statenlid Hendrikus Loof (PvdA). Volgens het college staan zowel de provincie als de minister met lege handen. De initiatiefnemers van het windpark hebben een vergunning om 45 turbines te bouwen, maar nergens staat dat ze die ook allemaal moeten plaatsen.

De vergunning is duidelijk: het mag

In de vergunning staat zorgvuldig beschreven hoe het windpark in de omgeving kan worden ingepast, stelt woordvoerder Matthijs Oppenhuizen van de initiatiefnemers. ,,Die heeft ter inzage gelegen, iedereen kon reageren. We voldoen aan de voorwaarden, we gaan het aantal turbines niet verminderen. We blijven in gesprek met de omgeving en staan open voor vragen.’’

Loof trok in het najaar aan de bel toen bleek dat er in Windpark Drentse Monden Oostermoer 45 windturbines komen, met elk een capaciteit van 3,9 megawatt. De gezamenlijke capaciteit wordt daarmee 175,5 megawatt en dat is meer dan de 150 megawatt waarvan altijd sprake was. De PvdA vindt dat er zeven turbines uit het plan kunnen verdwijnen.

Ook de minister kan er niets aan veranderen

Gedeputeerde Staten van Drenthe schetsen nog eens hoe de vergunning voor het windpark tot stand is gekomen. Nadat de gemeenten in het gebied zelf niet de vergunningverlening voor hun rekening wilden nemen, heeft de minister dit geregeld. In de vergunning staat dat er 45 turbines mogen komen, die een capaciteit van 2,3 tot 4,2 megawatt mogen hebben. De Raad van State heeft zich uitgesproken over die vergunning en daarmee is die inmiddels onherroepelijk. Daarmee kan ook de minister niets meer aan het aantal veranderen.

Het plan voor het windpark ligt al een tijd op tafel en de windmolentechnologie heeft niet stilgezeten. Turbines hebben een grotere capaciteit gekregen. Aanvankelijk zouden er 50 windturbines in het park komen, vanwege die hogere capaciteit zijn al vijf van weggestreept. Volgens GS is er op aandringen van de provincie voor gekozen om de dubbele lijn opstelling bij Drouwenermond te schrappen.

Tweede Kamer: overleg nou met omgeving

De planvorming van het windpark is niet goed gegaan, heeft ook de minister toegegeven. Van alle kanten wordt er daarom op de initiatiefnemers aangedrongen om het overleg aan te gaan met de omwonenden en om hen wat tegemoet te komen. Zo heeft de Tweede Kamer een motie van die strekking aangenomen van Agnes Mulder (PvdA) en Carla Dik - Faber (ChristenUnie).

‘Onze mogelijkheden zijn uitgeput’

Statenlid Hendrikus Loof heeft vrijdag nog overleg over de windturbines met zijn partijgenoten in Aa en Hunze, Borger Odoorn en Stadskanaal.

,,We bespreken de antwoorden op onze Statenvragen. Maar ik vrees dat onze mogelijkheden uitgeput zijn. De initiatiefnemers is inderdaad van allerlei kanten gevraagd rekening te houden met de gevoelens van de omwonenden en de vergunning niet volledig te benutten. Maar voor hen spelen toch ook de economische belangen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.