Is het TT Circuit geschikt voor Formule 1?

Arjan Bos, voorzitter van het TT Circuit, verwacht in december de resultaten van een onderzoek van de internationale autosportfederatie FIA.

In hoeverre het Asser circuit geschikt is voor de Formule 1 wordt binnenkort duidelijk. ,,De MotoGP blijft het hoogste goed’’, zegt Bos. ,,Assen is het Mekka van de motorsport. Eventuele aanpassingen aan het circuit mogen die status niet in gevaar brengen.’’

Lees woensdag een uitgebreid interview met Arjan Bos in Dagblad van het Noorden, Online en in de krant

Aanpassingen aan het circuit. In hoeverre zijn die noodzakelijk, welke lijnen rijden Formule 1-wagens en wat heeft dat voor gevolgen voor de breedte van het asfalt en de veiligheidsmaatregelen? De FIA is bezig een rapport op te stellen voor het TT-bestuur waar de antwoorden in staan, inclusief een handvol andere technische aspecten, bevestigt Bos.

‘Is dit haalbaar?’

,,Als we dat rapport binnen hebben, moeten wij als bestuur een besluit nemen of we die aanpassingen willen doen. Met als basis: we zijn in eerste instantie een motorcircuit. Dat willen we geen geweld aandoen. Dan kom je op het volgende punt: wat kosten de aanpassingen en hoe gaan we die betalen? Is dit haalbaar?’’

De volgende stap is dat het TT-bestuur het circuit klaarmaakt voor de Formule 1. Een succesvolle businesscase laat het bestuur aan anderen over.

Bos: ,,Dit moet met beperkt belastinggeld worden betaald. Daarmee win je ook sympathie bij de samenleving.’’ Laatste stap is het bemachtigen van een plek op de F1-kalender. Bos weet dat dát misschien nog wel het allerlastigste is.

Autosportpromotor Lee van Dam zei eerder deze week tegen Dagblad van het Noorden dat hij het TT circuit wel zou willen huren. Meerdere partijen hebben hem al benaderd, omdat ze bereid zijn geld te steken in een Nederlands Formule 1-circus. Die businescase wordt dus al voorzichtig geschetst.

Lees hier: Drenthe draait warm voor Formule 1-circus

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.