Bij de beveiliging van de pakketbezorging komt nog heel wat kijken.

Is je pakketje wel veilig? Dit doen de bezorgdiensten om diefstal te voorkomen

Bij de beveiliging van de pakketbezorging komt nog heel wat kijken. Foto: Anton Kappers - Thomasson

Laptops, telefoons, camera’s, dure apparatuur... Pakketbezorgers laten voor duizenden euro’s door hun handen gaan. Bij de beveiliging van dit alles komt nog heel wat kijken.

Een enkele keer komt een bezorger in de verleiding om kostbaarheden te ontvreemden. Dinsdag veroordeelde de rechtbank in Assen een 36-jarige bezorger van DPD uit Tynaarlo tot een werkstraf van 100 uur wegens het ontvreemden van telefoons en een laptop.

Meer dan tien pakketjes per inwoner in een jaar

Nu de fysieke winkels door corona gesloten zijn, neemt het webshoppen hand over hand toe. Alleen al PostNL bezorgde in 2020 in Nederland en België (samen 29 miljoen inwoners) 337 miljoen pakketten. Hoe beveilig je dat?

Om te beginnen zijn alle pakketjes voorzien van een barcode, waarmee het bedrijf precies bijhoudt waar een pakketje zich op welk moment bevindt, vertelt PostNL-woordvoerder Heleen Makkinga. Wie een pakketje verwacht, kan dit proces dikwijls ook via internet volgen. Mocht een snoodaard een pakje ontvreemden, dan krijgt het bedrijf snel genoeg een signaal en kan het een onderzoek instellen.

De 36-jarige DPD-bezorger kan het waarschijnlijk wel schudden als hij bij PostNL aan de slag zou willen. Het bedrijf vraagt nieuwe werknemers een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Voorts heeft PostNL een Norm Overtredings Register (NOR). „Daarin houdt het bedrijf de namen bij van mensen met wie de werkrelatie is beëindigd omdat ze onrechtmatig hebben gehandeld of schade hebben veroorzaakt voor PostNL, om te voorkomen dat we opnieuw een werkrelatie met hen aangaan.”

Open cultuur

PostNL verstrekt geen mededelingen over het aantal diefstallen. „Maar uiteraard is ieder geval er één te veel”, zegt Makkinga. Wel zegt ze dat het bedrijf ‘midden in de samenleving staat’ en dat er een open cultuur heerst. „Dat betekent dat we elkaar ook aanspreken als dingen niet goed gaan.”

Ook woordvoerder Ewout Blaauw van pakketvervoerder DHL laat weten dat zijn bedrijf op alle fronten veiligheidsmaatregelen treft. Hij wil mensen met verkeerde bedoelingen niet wijzer maken dan ze zijn, dus laat hij er weinig over los.

Bezorger moet geen drugskoerier worden

Maar dat medewerkers een VOG moeten overleggen, spreekt volgens Blaauw voor zich. En ook DHL volgt via de barcode alle pakketjes nauwgezet.

„We beveiligen ons niet alleen tegen diefstal, ook tegen misbruik van onze organisatie”, verzekert Blaauw. Dit wil zeggen dat DHL er voor waakt om bijvoorbeeld door drugsdealers als koerier te worden gebruikt. Bij PostNL hetzelfde verhaal: „Onze security-afdeling werkt nauw samen met justitie en politie om misbruik van ons netwerk tegen te gaan”, verzekert Makkinga.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu