Isala nam ruim 450 coronapatiënten op, sinds 15 juni geen nieuwe patiënten

Het Isala Diaconessenhuis Meppel. Foto: Daan Prest

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft tijdens de coronacrisis tot nu toe 453 patiënten opgenomen. De drukste dag was op 29 maart met 118 patiënten, van wie er achttien op de intensive care (IC) lagen. De piek op de IC was op donderdag 19 april met 37 patiënten.

De laatste nieuwe patiënt met corona werd op 15 juni opgenomen. Dit maakte voorzitter Rob Dillmann van de raad van bestuur van Isala woensdagmiddag bekend tijdens een werkbezoek van commissaris van de Koning Jetta Klijnsma aan de nieuwbouw in Meppel.

Zes patiënten werden vanuit Isala naar Duitsland vervoerd. Isala ving dertig patiënten uit andere ziekenhuizen op. Na 23 juni liggen er geen coronapatiënten meer in het Zwolse ziekenhuis. De beademingsapparatuur van Isala Meppel werd naar Zwolle overgebracht om de IC-capaciteit flink te kunnen opschalen.

Zorgmedewerkers besmet

De afgelopen maanden zijn van de 6500 Isala-medewerkers er 1237 getest van wie er 128 positief waren. Isala blijft testen, mede om ervoor te zorgen dat een gevoelsmatige bedreiging van collega’s bijvoorbeeld bij een verkoudheid wordt uitgesloten.

Op 13 juni werd voor het laatst corona bij een zorgmedewerker vastgesteld. Dillmann was verheugd te melden dat er geen enkele medewerker aan het virus is overleden. „Het was zwaar,” zei hij, „maar geen doffe ellende.” Hij prees de grote inzet van de collega’s en sprak lovende woorden aan het adres van de medewerkers van verpleeghuizen voor wie niet overal beschermingsmiddelen beschikbaar waren. In de drie noordelijke provincies waren er geen tekorten.

Inrichting nieuwe ziekenhuis

De coronacrisis heeft consequenties voor de ziekenhuiszorg. Digitale consulten zijn sterk toegenomen. „Er is echt iets veranderd”, aldus Dillmann. Bij de inrichting van het nieuwe ziekenhuis in Meppel wordt rekening gehouden met de norm van anderhalve meter afstand. Zo krijgen de wachtkamers op de poli minder zitplaatsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu