JA21 heeft zaterdag het rijk alleen in Emmen. Als enige partij waagt de partij van Joost Eerdmans het aan om op straat folders uit te delen en met kiezers in gesprek te gaan.

Emmen is deze zaterdagmiddag ongeveer net zo druk als normaal gesproken op een zondagmiddag. Er zijn best wat mensen op straat, maar echt druk is het niet. Toch is lijsttrekker Joost Eerdmans naar Drenthe getogen om zijn verkiezingscampagne luister bij te zetten. De Statenfractie van zijn partij staat hem op te wachten, ook enkele andere Kamerkandidaten zijn van de partij.

Mannenfeestje

„Ik wil hier toch de kiezers opzoeken”, laat Eerdmans weten. Want om nou alleen maar de sociale media in te zetten, zoals veel partijen vanwege corona doen, dat is toch een beetje kaal, vindt hij. In het gezelschap bevindt zich ook lijstduwer Annabel Nanninga. Zij is Statenlid in Noord-Holland, gemeenteraadslid in Amsterdam en Eerste Kamerlid. Samen met Eerdmans stapte zij uit Forum voor Democratie om, naar eigen zeggen, een fatsoenlijke liberaal conservatieve partij te maken.

Een mannenfeestje is het vandaag in Emmen wel. Nanninga is een van de weinige vrouwen in het gezelschap. Termen als diversiteit en inclusiviteit zijn aan de kordate politica evenwel niet zo besteed. „Het maakt mij niet of iemand man of vrouw is of wat voor kleurtje hij heeft”, zegt ze. „We zijn allemaal mensen toch?”

Eerdmans heeft een aantal mooie beloften voor Drenthe in petto. „In plaats van zonne- en windparken bouwen wij liever een kerncentrale”, verklaart hij. En nee, die hoeft niet in Noord-Nederlander te staan, verzekert de Rotterdammer. „Dit kan heel goed op de Maasvlakte.” Bezwaren over de risico’s wuift hij weg. „Een kerncentrale is echt veilig, het is echt geen Tsjernobyl meer.”

Jongste Kamerlid ooit

Hij krijgt bijval van Leon Baten, nummer zes op de lijst. Als hij de Kamer haalt, wordt hij met zijn 18 jaar en drie maanden het jongste Kamerlid ooit, heeft Baten al uitgezocht. Hij is zeer geïnteresseerd in het klimaat en de Europese eenwording. „Veel mensen van mijn generatie vindt dat er meer moet gebeuren tegen klimaatverandering. Dat vind ik ook, alleen zie ik de oplossing in kernenergie, niet in wind- en zonneparken.”

Emmen is niet het meest welvarende deel van Nederland. Wat denkt Eerdmans vanuit de Tweede Kamer hieraan te doen? „Nou in de eerste plaats de winkels en de horeca maar weer eens open. Het ziet er nu toch best treurig uit.” Verder wil hij het midden- en kleinbedrijf meer ruimte geven met lagere belastingen, minder regels en rustig aan met de energietransitie. De Nedersaksenlijn en de Lelylijn mogen er ook komen wat JA21 betreft.

Nog geen stemrecht

Veel potentiële kiezers krijgt het gezelschap niet te spreken. „Als ik ergens niet op stem, is het wel JA21”, roept een blonde jongen nog. Eerdmans spreekt twee meisjes aan die nog geen stemrecht hebben. „We zijn 15 en 17. En mijn ouders weten al waarop ze gaan stemmen.” Het maakt niet uit, de zon schijnt, het gezelschap wandelt nog even door het Rensenpark en kan zo zien wat er met de plek van het Noorderdierenpark is gebeurd.

Later op de middag staat Enschede op het programma. „We gaan naar alle delen van het land”, besluit Eerdmans.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe