Jan Derks (70) uit Hoogeveen plotseling overleden: gedreven en ervaren bestuurder (en vader van bassist Chef’Special)

Jan Derks voor Het Podium in Hoogeveen Foto: Archief/Gerrit Boer

Jan Derks uit Hoogeveen is afgelopen dinsdag plotseling overleden. Hij werd 70 jaar. Derks werkte lange tijd bij de gemeente Hoogeveen en bekleedde diverse bestuursfuncties, onder meer binnen de cultuursector.

Derks gold als een zeer ervaren manager met veel kennis van gemeentelijke overheden en dan met name op de beleidsterreinen cultuur, welzijn en onderwijs.

Inzicht

Mensen die hem goed gekend hebben roemen zijn drive, vastberadenheid en strategisch inzicht. ,,Hij bracht veel deskundigheid in en was over het algemeen zeer duidelijk over de te varen koers’’, zegt een van hen. ,,We hadden boeiende discussies, waarbij het er soms ook stevig aan toe ging, maar onder de streep had Jan toch vaak gelijk.’’

Voor zijn komst naar Hoogeveen werkte Derks onder meer als beleidsmedewerker voor de gemeente Utrecht en was hij plaatsvervangend directeur van de dienst stadsontwikkeling in de gemeente Huizen.

Bij de gemeente Hoogeveen werkte Derks zo’n zeventien jaar. Hij was onder andere directeur sector onderwijs, sociale zaken en welzijn en directeur sector bouwen en wonen.

Cultuur

Vanaf 2004 werkte hij als zelfstandig interim-manager en adviseur voor bedrijven en overheden. Daarnaast nam Derks zitting in diverse besturen. Vooral de culturele sector trok hem.

Hij was onder andere bestuurslid en interim-directeur van kunstencentrum Scala en jarenlang voorzitter van cultureel centrum Het Podium.

Chef’Special

Derks is vader van de bassist -met dezelfde voornaam- van de populaire band Chef’Special. In de rouwadvertentie van de familie staat dat Jan Derks in zijn slaap is overleden. Hij zal in besloten kring begraven worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe